japán naspolya

A japán naspolya (Eriobotrya japonica) bemutatása, gondozása

japán naspolya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

A japán naspolya (Eriobotrya japonica) Kelet és Dél-Ázsia területén őshonos örökzöld növény. Eredeti élőhelyén akár 5-10 méteres magasságot is elérhet. A mediterrán világ egyik legelterjedtebb gyümölcse.

Hazánkban jellemzően 2-3 méter magas, alacsonyan elágazó fácskává, cserjévé fejlődik. Dézsában érdemes tartani, de védett helyre a szabadba is kiültethető.

Mutatós dísznövény, sűrű koronája gömbölyű alakú. Levélzetét sötétzöld színű, lándzsás alakú, kemény és fényes felületű levelek alkotják. Krém-fehér árnyalatú virágai, melyek 10-20 cm-es virágzatot alkotnak a hajtások csúcsán nyílnak.

Gömbölyű, kissé ovális vagy hengeres alakú terméseit fürtökben hozza. A termések színe a világossárgától a sötét narancssárgáig változhat. Vékony héjú gyümölcsei éretten puhák, kellemes illatúak, kissé savanykás ízűek.

A japán naspolya napos, világos helyen fejlődik a legszebben, de tolerálja a félárnyékos fekvést is. Ha nem dézsában neveljük, hanem kiültetjük a kertbe, védett helyet válasszunk számára.

Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat szereti. A későbbiekben tápanyag utánpótlásról is gondoskodni kell.

Rendszeres öntözés mellett nagyobb és több termést hoz, főleg a virágzás és termésérés alatt figyeljünk az öntözésre. Túlöntözni azonban nem kell, egyenletes, mérsékelt öntözést igényel.

A fiatal növényeket télen, fagymentes helyen teleltessük át, ilyenkor csak keveset öntözzük. Kártevők közül leggyakrabban a pajzstetvek károsítják.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények