Japán szellőrózsa

A japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica) bemutatása, gondozása

Japán szellőrózsa

Japán szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is.

A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találunk. 

A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

A japán szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodni. Szaporítani tőosztással lehet.

A szellőrózsákról

Kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A szellőrózsák elmaradhatatlan növényei a természetes hatású, kötetlen virágágyásoknak. Ezek a páratlan szépségű virágok, jól társíthatók más évelőkkel, így látványos összeültetéseket hozhatunk létre.

Tavasszal és kora nyáron (erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)), valamint nyár végén és ősz elején (japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)) virágzó fajokat egyaránt találunk közöttük. 

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Wikipédia – Anemone hupehensis; Botanikaland – Kínai szellőrózsa; Botanikaland – Japán szellőrózsa

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők