japán vérborbolya

A japán vérborbolya (Berberis thunbergii f. atropurpurea) bemutatása, gondozása

japán vérborbolya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A japán vérborbolya, vöröslevelű japán borbolya (Berberis thunbergii f. atropurpurea) kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje mely, levélzetével, virágaival, valamint termésével egyaránt díszít. 

Ívelt hajtásain tövisek, valamint kerekded, pirosas színű levelek sorakoznak, melyek színe ősszel még intenzívebb lesz. Apró sárga virágok alkotta, illatos virágzatában tavasszal gyönyörködhetünk.

A virágokból piros színű, gömb alakú termések fejlődnek, melyek, a kissé szürke téli hónapokban ékesítik kertünket, és a madarakat is ellátják elemózsiával.

A japán vérborbolya leginkább nyírott sövényként, valamint szoliter növényként ültethető kertünkbe. A kertészetek törpe változatát is forgalmazzák.

A japán vérborbolya viszonylag egyszerűen nevelhető növény, ültetési helyéül félárnyékos valamint napos helyet is választhatunk, utóbbi helyen érzi magát igazán jól.

A talaj típusával szemben nem válogatós, jó vízáteresztő, teljesen átlagos kerti talajban is szépen fejlődik. Vízigénye átlagos, a fiatalabb növényeket érdemes rendszeresen öntözni.

Külön metszést nem igényel, elég levágni a beteg, vagy idős ágakat. Ha mégis visszametszenénk azt a virágzás után tegyük. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, bár esetenként felütheti fejét lisztharmat. Szaporítani magról, és félfás dugvánnyal is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék