japánbirs

A japánbirs (Chaenomeles japonica) bemutatása, gondozása

japánbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Alexander Dunkel

A japánbirs (Chaenomeles japonica) kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, melyet szinte áthatolhatatlan, sűrű ágrendszer alkot.

Fehér, barackszínű, rózsaszín vagy piros virágai a lombozatot megelőzően borítják díszbe a növényt. Az említett lombozatot, kerekded, kissé hosszúkás, nem túl nagyméretű üde zöld levelek alkotják.

Később sárga színű, kicsi almára hasonlító termést is hoz, melyek a levelek lehullása után is ékesítik a növényt. Szépsége és kis mérete miatt, előkertek ideális növénye, és szoliterként sem hibázhatunk vele.

A japánbirs nagyon hálás, egyszerűen gondozható ellenálló növény. Betegségek és kártevők megjelenése egyáltalán nem jellemző. Ültetési helyéül, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem igazán kényes, bár főként a semleges, vagy enyhén savas kémhatású, jó vízgazdálkodású talajtípusokat szereti.

Ha metszeni szeretnénk, azt a virágzás utánra időzítsük. Szaporítására a gyökérsarjak, gyökérdugványok egyaránt alkalmasak, valamint tőosztással is próbálkozhatunk.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Alexander Dunkel

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék