szerver bérlés

Mielőtt rátérnénk arra, hogy megéri-e vagy sem dedikált szervert bérelni, tisztázzuk az alapfogalmakat. Maga a szerver egy fizikailag létező gép, ideális esetben egy védett központban elhelyezve.

A szerverszolgáltatást nyújtó cégek azzal segítik ügyfeleiket, hogy maguk gondoskodnak a szervergépek megvásárlásáról, karbantartásáról vagy adott esetben cseréjéről is.

Ehhez természetesen humán erőforrást kell toborozniuk, fenntartaniuk, alkatrészeket kell időről időre rendelniük és a szerverek optimális elhelyezéséről, védelméről is gondoskodniuk kell. A szerverek ugyanis nem lehetnek túlságosan meleg helyen, és a párától is óvni kell őket.

Kinek érdemes szervert bérelni?

Ha van időd, pénzed és energiád, a fentieket természetesen te magad is biztosíthatod. Ha azonban nem szeretnél ezekkel bajlódni vagy nincs rá kapacitásod, akkor a bérlésen érdemes elgondolkodni.

Jellemzően olyanok döntenek dedikált szerver bérlés mellett, akik magas látogatottságú oldalt üzemeltetnek. Ugyancsak ez lehet a jó megoldás, ha egyedi programokat használsz.

Miért jó ez a konstrukció?

Túl azon, hogy lekerül a válladról egy csomó felelősség és döntési helyzet, a bérlés előnye, hogy nem kell a kezdetek kezdetén nagy indulóköltséggel kalkulálni. Jellemzően az első havi bérleti díj pont annyiba kerül, mint a második és a harmadik.

Ellenben ha szervert vásárolsz, akkor rögtön elő kell teremtened ehhez egy csomó pénzt. Továbbá ha a szerver meghibásodik, akkor neked kell gondoskodnod az alkatrészről, a javíttatásról vagy a cseréről.

Bérlés esetében nemcsak magát a szervert bérled, hanem egy sor szolgáltatást is megfizetsz. Karbantartás jár a bérleti díjhoz, ha pedig valami hiba lép fel, akkor csereszervert is biztosítanak számodra a hiba elhárításáig vagy a szervercseréig.

Mindezért fix díjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy konkrétan a te általad használt szerver milyen gyakran mondja be az unalmast.

Milyen csomagok közül lehet választani?

Mivel több csomag is létezik az egyes szolgáltatóknál, így érdemes alaposan megnézni, hogy mit tartalmaznak. Egy alap dedikált szerver csomag az AB Plusznál például úgy néz ki, hogy kapsz 2 GB RAM-ot, 2×500 GB HDD-t vagy 2×64 GB SSD tárhelyet.

A CPU jelenleg Intel DualCore CPU, továbbá a csomag részét képezi egy fix IP cím, Root SSH hozzáférés és választható operációs rendszer. A sávszélesség ennél a cégnél 100 Mbit/sec, a hosting környezet pedig magyar.

A nagyobb csomagok esetén a fő különbség az, hogy több RAM jár hozzájuk. Ennél a cégnél van 4 GB-os, 8 GB-os és 16 GB-os csomag is. A piacon van olyan cég, amelyik ugyanilyen, mások több vagy éppen kevesebb csomagot kínálnak. Abban mindegyik megegyezik, hogy bármelyiket is választod, később módosíthatod.

Ha azonban már az elején az igényeidnek leginkább megfelelő mellett döntesz, akkor nem fogsz feleslegesen olyanért fizetni egyetlen hónapon át sem, amelyik meghaladja az igényeidet vagy éppen alulmúlja azt.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom