orchidea

Lassan, de biztosan beköszönt a tavasz. Ugyan néha még olykor zimankósak a reggelek, de napközben már kellemes langyos idő van. Március 15-én hosszú hétvége lesz. Ha ügyesek vagyunk, itt akár 5 szabadnapunk is lehet. Nincs is más teendő, kiránduljunk egyet a szomszédban!

Szlovénia, ahol egymást érik a látványosságok

Szlovénia Magyarország nyugati szomszédja. Jó 2 órás vezetéssel, már ezen a gyönyörű országban lehetünk. A nimda.hu információi szerint, Szlovéniába se oltás, se teszt nem kell, ugyanúgy utazhatunk, mint a koronavírus járvány előtt.

Szlovéniában elektronikus autópálya matricás rendszer van. 15 euró a heti, 30 euró a havi autópálya matrica, melyet a dars.si weboldalunk tudunk megvenni. A választásokig be van fagyasztva az üzemanyagok árai. Tankoljunk fel az olcsó benzinből és kiránduljunk egyet a szomszédban!

A dobronaki orchideafarm

orchidea

Kép forrása: Oceanorchids.si

Ugye nem is gondoltad volna, de a határtól pár kilométerre található Közép-Európa egyetlen orchideafarmja. Több mint 160 különböző orchideát nevelnek itt. Amelyik megtetszik, azt utána meg is vehetjük.

A dobronaki orchideafarmban egy trópusi kertet is kialakítottak, ahol élőben is megnézhetjük az avokádót, a papayát vagy a banánt. Minden nap 9 és 18 óra között van nyitva az orchideafarm, 5 euró a belépő, aminek a fele levásárolható.

Krémesezzünk Bleden

bled

Kép forrása: Bled.si

A Bledi tó Szlovénia legszebb része. Hogy a méretét szemléltessem, 6 kilométer hosszú a partvonala, vagyis pontosan akkora mint a Tatai tó. A tó közepén található a mesebeli Bled szigetecske, annak a tetején pedig a Szűzanya templom.

A szigetet kis hajóval, vagy bérelt csónakkal, SUP-al tudjuk megközelíteni. Ha megérkeztünk a szigetecskére, 99 lépcsőt meg megtennünk, mire felérünk a Szűzanya templomhoz.

Bleden a legszebb képeket a várból tudjuk készíteni. A Bledi várhoz is sajnos mászni kell, hiszen egy 130 méter magas sziklatömb tetejére épült. Több gyalogos kiránduló út visz fel a várhoz, de kocsival vagy helyi buszjárattal is fel tudunk menni. A csodálatos panorámán túl, házi készítésű csokit, bort és sajtot tudunk vásárolni.

Ha már a nasizásnál tartunk, nincs igazi Bledi kirándulás, krémes nélkül. Itt Bleden a krémes készítésnek van nagy hagyománya. Az egyik helyi cukrász – Lukačevič Ištvan – a 20. század elején nagyon sokat kísérletezett a tökéletes krémes elkészítésével.

Végül az 1950-es évekre találta meg a tökéletes krémes receptjét, mely természetesen a mai napig titkos. Bleden nagyon sok cukrászdában ehetünk krémest, de az eredeti recept szerinti krémest, a Park Hotelben és a Kavarna cukrászdában kóstolhatjuk meg.

Napozzunk a tengerparton

piran

Kép forrása: Portoroz.si

Ha igazán relaxálnánk egy kicsit, vezessünk tovább a tengerpartig. A Szlovén tengerpart alig 50 kilométer hosszú. Legszebb városa Piran. Piran egy kis félszigeten helyezkedik el. Nagyon érdekes Piran kinézete, ugyanis nincs a teljes félsziget elzárva a forgalomtól, a kikötő környékén elég sokáig be lehet hajtani kocsival is.

Piran 600 éven keresztül a Velencei Köztársaság része volt és a velencei uralom után is – Olaszország közelsége miatt – sok olasz itt maradt. Ennek köszönhetően Piranban sok barokk, reneszánsz palota található az óvárosban, az utca nevek olaszul is ki vannak írva és sok olasz étteremmel találkozunk a belvárosban.

Piran egy nagyon különös város, hiszen Magyarország szomszédságában járunk, euróval fizetünk és egyszerre ehetünk spagettit és grillezett garnélát is.

Piranban a Szent György templom harangtornya, a monumentális velencei Szent Márk templom kicsinyített mása. Ide fel tudunk mászni – és érdemes is felmászni – mert szép időben tisztán látható az olasz és a horvát tengerpart is.

Csónakázzunk a Krizna barlangban

barlang

Kép forrása: Notranjski-park.si

Szlovéniai kirándulásunkat a Krizna barlangnál fejezzük be. Csak kevesen tudják, de a  Krizna, a Világ legnagyobb tavasbarlangja. Igen, ez egy nagyon különös kirándulás lesz. Zárt cipőben és meleg ruhában érdemes érkezni. A helyszínen gumicsizmát és fejlámpát biztosítanak a szervezők.

Akkora gumicsónakkal hajózunk egyet, amibe nagyjából 20 ember fér el. Az Első tó nevű túra a leglátványosabb és legkönnyebb. Itt csak beszállunk a csónakba és végigvisznek az első, hatalmas tavon. Három további túrára lehet még jelentkezni, melyek a Krizna barlang belsőbb termeibe vezetnek be.

Ezek a túrák már speciális öltözéket igényelnek és jó részükön át kell csúszni, mászni az egyes barlangüregek között.

Képek forrása: Bled.si; Portoroz.si; Notranjski-park.si; Oceanorchids.si;

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik