Júlia borbolya

A Júlia borbolya (Berberis julianae) bemutatása, gondozása

Júlia borbolya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A Júlia borbolya (Berberis julianae) Kína középső területeiről származó cserje, mely virágával, termésével egyaránt komoly díszítőértéket képvisel. Kusza, sűrű ágrendszerét alkotó hajtásain hosszúkás, fogazott szélű zöld levelek, a levelek tövében tövisek sorakoznak.

Levelei ősszel rózsaszínes-piros árnyalatban játszanak. Tavasszal nyílnak élénksárga virágai, ősszel pedig kifejlődnek világoskék, matt felületű bogyós termései. A felnőtt növény, akár 3méteres magasságot is elérhet, de metszéssel alacsonyabb nyírott sövénnyé nevelhető.

A Júlia borbolya egy igazán ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, jól viseli a szárazságot, a városi klímát, valamint a kevés fényt is. Ültetési helyéül, napos és árnyékos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem kényes, szinte bármilyen talajban szépen fejlődik. A szárazságot jól tűri.

Ha metszeni szeretnénk, azt a virágzás utánra időzítsük. Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül néha a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani dugványozással lehet félfás, vagy fás dugvánnyal.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek