kaktusz
kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A kaktuszfélék népes családjába közel 2000 kaktuszfajt sorolhatunk. A kaktuszok elsősorban az Amerikai kontinensen fordulnak elő, különféle éghajlatú területeken. Száraz hegyvidéki, szubtrópusi sivatagos, és trópusi területeken egyaránt gyakoriak.

Dél-Amerika szinte teljes területétől, Észak-Amerika 50° szélességi fokáig népesítették be az amerikai kontinenst. Más kontinenseken nem jellemzők, Afrika középső területein, illetve elvétve Indiában fordulnak elő vesszőkaktuszok.

kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

Változatos formavilág jellemzi ezeket a jó szárazságtűrő növényeket, és persze az elmaradhatatlan több-kevesebb tövis, esetleg szőr is.

A gömb, korong, henger és oszlopforma szabályos, vagy szabálytalan formában egyaránt gyakori. Száruk a párologtatás csökkentésére, szárban található sejtjeik pedig a víz megtartására rendezkedtek be.

kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

Sok faj igazán mutatós virágokkal is megörvendezteti a kaktusztartókat, tehát egyáltalán nem beszélhetünk unalmas növényekről. A természetben a beporzást gyakran denevérek, vagy madarak végzik, és persze nem utolsó sorban rovarok.

Egyes fajok, például a fügekaktuszt, ehető termést is hoznak. Kártevők közül a különféle tetvek, valamint a takácsatka és a tripsz jelenhet meg, de általában a gombás megbetegedések jelentenek nagyobb veszélyt, az egyébként könnyen nevelhető kaktuszokra.

kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A továbbiakban 15 nagyon gyakori kaktuszt mutatunk be röviden, melyekkel gyakran találkozni a kertészetek kínálatában is.

1. Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: WayneRay

A karácsonyi kaktusz, rákkaktusz vagy tagoltlevélkaktusz (Schlumbergera) Brazíliából származó, hazánkban kifejezetten kedvelt szobanövény.

Látványos virágzatát az októbertől-márciusig terjedő időszakban hozza. Ahhoz, hogy elősegítsük a téli virágzást, a nyári időszakban hagyjuk el a tápoldatozást, és csak mértékkel öntözzük.

Ősszel, világos, de nem túl meleg helyen helyezzük el a lakásban, és kezdjük meg heti egyszeri tápoldatozását. A növény helye legyen állandó, ne forgassuk cserepét, és ne helyezzük át.

Kerüljük a túlságosan meleg környezetet, mivel nagy melegben nem virágzik a növény, és bimbói is lehullnak. Ideálisnak a 15-20 fok tekinthető. A huzatot szintén nem szereti.

Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Nyáron ritkábban, ősztől valamivel gyakrabban öntözzük, földjét tartsuk kissé nedvesen, a pangó vizet kerüljük.

Átültetni legalább kétévente egyszer érdemes, ezzel elősegíthető a szép virágzás. Szaporítása szárdugványokkal történik.

2. Húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis)

húsvéti kaktusz

Rhipsalidopsis gaertneri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andrey Korzun

A húsvéti kaktusz Brazíliában őshonos fánlakó kaktuszféle, melynek leggyakrabban három változatát lehet megvásárolni az üzletekben.

A piros virágú Rhipsalidopsis gaertneri-t, a kisebb, rózsaszín virágú Rhipsalidopsis rosea-t, valamint a két növény keresztezéséből létrejött Rhipsalidopsis graeseri-t, mely változatos virágszínű, rózsaszíntől az ibolya liláig szinte bármilyen árnyalatban pompázhatnak virágai.

A húsvéti kaktuszok fő ékességét, a szártagok végén, márciustól-májusig nyíló élénk színű virágaik adják.

3. Közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica)

fügekaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) Mexikóban őshonos kaktuszféle, amely eredeti élőhelyén, akár az 5 méteres magasságot is elérheti.

A fügekaktuszt lapított, nagyméretű, kerekded, kissé hosszúkás szártagok alkotják. A növény sárga virágokat, valamint ehető termést is hoz.

4. Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha)

kolorádói medvetalpkaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Joshua Tree National Park / Licence: Public Domain Mark 1.0

A kolorádói medvetalpkaktusz vagy kolorádói fügekaktusz (Opuntia phaeacantha) dísznövényként ültethető, hazánkban is télálló kaktusz faj, mely Mexikóban, valamint az USA déli államaiban őshonos.

Lapos, levélszerű, húsos szárait, barnás színű tüskék borítják. Nagyméretű sárga, barack, vagy piros színű virágai, tavasz végén, valamint a nyár elején díszítenek, igazán különleges látványt nyújtanak. Borvörös árnyalatú, ehető termései ezt követően fejlődnek ki.

5. Törpe kaktusz (Rebutia muscula)

törpe kaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Franck. Minez / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A törpe kaktusz (Rebutia muscula) Argentína és Bolívia területén őshonos kistermetű kaktuszfajta. Az alig 15-20cm-es kaktuszt gömbölyded, kissé lapított forma jellemzi.

Apró tüskékkel felvértezett, gömbölyű hajtásai párnát alkotnak, melyek közül élénk színű, tölcsér alakú virágok bukkannak elő. Igénytelen növény, gondozása a kezdő szobakertészek számára sem okoz gondot.

6. Szemölcskaktusz (Mammillaria bombycina)

szemölcskaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Claire H

A szemölcskaktusz (Mammillaria bombycina) Kolumbia és Mexikó területén őshonos, kistermetű, gömbölyű kaktuszfajta.

Nagyon mutatós kaktusz, csomókban álló fehér, és piros színű horgas tövisek borítják felületét, amelyek közül ciklámen színű, kehely formájú virágok bukkannak elő. Teleltetést igényel, legalább 5fokos hőmérsékleten, száraz körülmények között.

7. Tengerisün kaktusz (Echinopsis sp.)

tengerisün kaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Leib / Licence: CC BY-NC 2.0

A tengerisün kaktusz (Echinopsis sp.) nem túl nagytermetű, kúszó növekedésű kaktuszfajta. Apró tüskékkel borított lekerekített tetejű, hosszúkás hajtásai bokorszerű formát alkotnak.

A tengerisün kaktuszt látványos tölcsér alakú virágai teszik igazán érdekessé, melyeket tavasszal hoz. Egyszerű gondozása mellett, előnyös tulajdonsága, hogy könnyű szaporítani sarjairól, így akár a kezdő növénytartóknak is sikerélményt okozhat.

8. Rubinkaktusz (Gymnocalycium mihanovichii)

rubinkaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: ashitaka / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A rubinkaktusz (Gymnocalycium mihanovichii) az egyik legnépszerűbb, oltott kaktuszfajta, a színes oltvány együtt él az alanynövénnyel, tehát a felső rész, nem az alanynövény virága.

Az oltvány klorofilt nem tartalmaz, ezért néhány év után elpusztul, ezt követően az oltás alanyaként használt kaktusz növekedik tovább. A dohányfüstöt jól viseli, teleltetést sem igényel. 

9. Selyemkaktusz (Espostoa lanata)

selyemkaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Livia Coupat / Licence: CC BY 2.0

A selyemkaktusz (Espostoa lanata) érdekes megjelenésű oszlopos kaktuszfaj. A lassú növekedésű, akár több méteres magasságot is elérő kaktuszt fehér színű, vattaszerű szőrzet borítja. A nyár folyamán tölcsérformájú virágokat, később pedig piros színű bogyós termést is hoz.

Télen legalább 10fokos helyiségben kell tartani. 

10. Papsüvegkaktusz (Astrophytum myriostigma)

papsüvegkaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Resenter89 / Licence: CC BY 2.0

A papsüvegkaktusz (Astrophytum myriostigma) kissé gömbölyded, de inkább szögletes formájú, bordákkal tagolt kistermetű kaktuszfaja.

Tövisek nem borítják, helyette, fehér és bíborszínű pamacsokat találunk felületét. A nyár első felében kb. 5-6cm átmérőjű, kehelyszerű, élénk színű virágokat hoz. Teleltetést igényel legalább 5fok körüli hőmérsékleten.

11. Horgastövisű hordókaktusz (Ferocactus wislizeni)

horgastövisű hordókaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Steve Evans

A horgastövisű hordókaktusz (Ferocactus wislizeni) Mexikóban őshonos gömb kaktusz, amely akár a két méteres magasságot is elérheti.

Virágai rendkívül mutatósak, piros, sárga és narancssárga színben játszanak a nyár vége felé. Virágokkal a legalább 30cm-es növények örvendeztetnek meg minket.

12. Kígyókaktusz (Aporocactus flagelliformis)

kígyókaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stuart / Licence: CC BY-NC 2.0

A kígyókaktusz (Aporocactus flagelliformis) Mexikóban őshonos epifiton kaktuszfaj, amely élőhelyéül a fákat, sziklákat választja, innen csüngenek hosszú hajtásai, amelyeket apró, barna tüskék fednek be.

A nyár első felében virágba borul, látványos cseresznyepiros árnyalatú, virágokat hoz. Jól mutat ámpolna növényként, függesztett cserépbe ültetve.

13. Oszlopkaktusz (Cereus sp.)

oszlopkaktusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az oszlopkaktusz (Cereus sp.) Dél-Amerikából származó nagyméretű kaktuszfaj. A növényt, egy tőből induló, szabálytalan keresztmetszetű oszlopszerű hajtások alkotják. A nyár első felében, látványos fehér virágokat, később barna színű terméseket hoz. 

14. Vesszőkaktusz (Rhipsalis sp.)

vesszőkaktusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tangopaso

A vesszőkaktusz (Rhipsalis sp.) egy igen érdekes, egyedi megjelenésű kaktusz faj, nem az a tipikus, gömbölyű, vagy hosszúkás alakú, tüskékkel borított növény, amire szó hallatán elsőként gondolunk.

A vesszőkaktuszt hosszú, vékony, világoszöld színű lecsüngő szárak alkotják, amelyeken tavasszal zöldes fehér pici virágokat, valamint világoszöld bogyókat is hoz.

A Dél-Amerikából származó növény szépsége, ámpolnába ültetve érvényesül leginkább, ahonnan szabadon lóghatnak szárai. Eredeti élőhelyén a fákon él, de nem élősködik rajtuk, azaz epifita kaktusz.

15. Matucana (Matucana madisoniorum)

Matucana madisoniorum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

A matucana (Matucana madisoniorum) kisméretű kaktuszfajta, gömb, lapított gömb formájú, kékeszöldszínű. Kevés tövis borítja, nyáron nagyméretű, élénkpiros virágokat hoz.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: WayneRay; Wikipédia / Szerző: Andrey Korzun; Wikipédia / Szerző: Claire H; Wikipédia / Szerző: Steve Evans; Wikipédia / Szerző: Michael Wolf; Wikipédia / Szerző: Tangopaso; Flickr / Szerző: Joshua Tree National Park / Licence: Public Domain Mark 1.0; Flickr / Szerző: Franck. Minez / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Ryan Leib / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: ashitaka / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Livia Coupat / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Resenter89 / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Stuart / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Tony Rodd / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Wikipédia – Kaktuszfélék

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények