Tavaszi kankalin (Primula veris)

A kankalin bemutatása

Kankalin

Kankalin / Kép forrása: Pixabay.com

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe kb. 400-500 fajt sorolunk.

Ezek az alacsony termetű, lágyszárú növények, az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől kezdve, egészen Etiópia, Indonézia, és Új-Guinea trópusi helységein át, Dél-Amerika egyes területeiig előfordulnak.

Számos kankalin faj Magyarországon is őshonos, ilyen például a szártalan kankalin (Primula vulgaris), a tavaszi kankalin (Primula veris), a cifra kankalin (Primula auricula subsp. hungarica), a lisztes kankalin (Primula farinosa) és a sugárkankalin (Primula elatior) is. A kankalinok kora tavasszal nyílnak nemcsak a természetben, hanem kertünkbe ültetve is csalhatatlanul jelzik a tavasz érkeztét kedves virágaikkal.

Kankalin

Kankalin / Kép forrása: Pixabay.com

A szobai kankalin néven ismert Primula obconica lakásban nevelhető kankalin faj, így ha nincs kertünk akkor sem kell lemondani a kankalinról!

Lássuk mi a teendő a kertbe ültetett és a szobanövényként tartott kankalinokkal!

1. Szártalan kankalin (Primula vulgaris) bemutatása, gondozása

szártalan kankalin

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) / Kép forrása: Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) kora tavasszal virágzó kistermetű évelő növény. Magyarországon nemcsak a kertekben, hanem a természetben is találkozhatunk a parányi védett növénnyel. A szártalan kankalinból rengeteg féle hibridet nemesítettek, így már nemcsak világossárga színben díszít.

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) /Kép forrása: Flickr / Szerző: Fabio Veronesi / Licence: CC BY-NC 2.0

Levelei kicsit hosszúkásak, lekerekített levélvégekkel, és kissé sprőd felülettel. A virágok tölcsér alakúak, a levelek közül bukkannak elő. A kistermetű növény, elsősorban sziklakertekben, és virágágyások szegélyeként érvényesül leginkább.

Ha szobanövényként vásárlunk, vagy kapunk szártalan kankalint, a virágzás után bátran ültessük ki a kertbe.

A szártalan kankalin nem túl igényes, könnyen gondozható növény, ugyanakkor kártevők és betegségek megjelenése is előfordulhat.

Gondot okozhatnak a csigák, tetvek és atkák is, valamint a vírusok és gombák is.

Ültetési helyéül félárnyékos vagy világos helyet keressünk, olyat, ahol tűző nap is érheti semmiképpen sem. A talajjal szemben nem válogatós, az egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen, és tápanyagokban gazdag. Szereti ha talaja kissé nedves. 

Szaporítani magról lehet, vagy tőosztással, utóbbi történhet szeptembertől egészen tavaszig is.

2. Tavaszi kankalin (Primula veris) bemutatása, gondozása

tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin (Primula veris) / Kép forrása: Pixabay.com

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalin félék családjába tartozó, Európa szerte, valamint a Kaukázus vidékén is elterjedt évelő növény.

A természetben leggyakrabban középhegységeink lomberdeinek tisztásain találkozhatunk vele. Gyógyhatású növény, levele, virága és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból.

A tavaszi kankalin igazán bájos teremtés, harang alakú sárga, narancssárga, nagyon ritkán piros színű virágai ernyőt formáznak, a kb. 25cm-es szár végén. Levelei hosszúkásak, tőlevélrózsát alkotnak. Termete miatt jól mutat ágyások szegélyeként, sziklakertekben is.

tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin (Primula veris) / Kép forrása: Pixabay.com

Ültetéséhez félárnyékos, vagy napos helyet célszerű keresni, bár ellenálló növénnyel van dolgunk, az árnyékot is jól bírja. Talaj tekintetében az átlagos, de jó vízáteresztő kerti talaj a legjobb választás.

Szárazságtűrő képessége is kiváló, ugyanakkor a nyári öntözéssel elérhetjük, hogy megmaradjanak levelei, így késleltethetjük pihenőidőszakát.

Betegségekre, fertőzésekre nem kényes, ugyanakkor a kártevők közül a takácsatka, levéltetű és a meztelen csiga is károsíthatja. Szaporítani tőosztással és magról is lehet. A magvetés időpontjául a nyár és az ősz is választható.

3. Gömbös kankalin (Primula denticulata) bemutatása, gondozása

Gömbös kankalin (Primula denticulata)

Gömbös kankalin (Primula denticulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A gömbös kankalin (Primula denticulata) kora tavasszal virágzó, alacsony termetű évelő növény. Hosszúkás, lekerekített végű, kissé ráncos levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Apró virágok alkotta, gömb alakú virágzatát a szár végén hozza.

Labdaszerű virágai lila, fehér, piros és rózsaszín színben pompázhatnak. Csoportosan ültetve sziklakertek, virágágyások, kerti tavak környékének kedves növénye.

gömbös kankalinok

Gömbös kankalin (Primula denticulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A gömbös kankalin átlagos fényigényű növény, ne tegyük ki tűző napnak inkább világos, vagy félárnyékos helyet keressünk számára. Talajok közül a kissé nedves és enyhén kötött, semleges vagy kicsit savas kémhatású talajokat kedveli leginkább. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők viszont okozhatnak problémát, kedvelt célpontja a meztelencsigáknak, takácsatkáknak és a levéltetveknek is. Szaporítani magvetéssel, tőosztással és gyökérdugványokkal is lehet.

4. Szobai kankalin (Primula obconica) bemutatása, gondozása

Primula obconica

Szobai kankalin (Primula obconica) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Kínából indult hódító útjára, ez a hazai növénytartókat is rabul ejtő mutatós évelő növény. Vese alakú, szőrös leveli, szépen kiemelik a sárga közepű, élénk színváltozatokban pompázó tömött virágokat.

Jó választás lehet, ha kis helyigényű, ugyanakkor mutatós növényt keresünk, ugyanakkor, ha kisgyermekünk van, helyezzük el körültekintően, mivel mérgező.

szobai kankalin

Szobai kankalin (Primula obconica) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Gondozása egyszerű, fény és vízigényes növény, ha ezeket a feltételek megadjuk számára, szinte biztos a siker. Válasszunk számára világos helyet, ahol a tűző nap nem tehet kárt benne, földjét pedig tartsuk nedvesen.

Ültetőközegnek savas, tőzeges földet célszerű választani, aminek a vízáteresztő képessége is megfelelő. Egyéb teendőnk nem igazán akad vele, a fonnyadt virágokat, érdemes levágni, ez egyrészt esztétikai szempont, másrészt a további virágzás is elősegíthető vele.

Teleltetéséhez, világos, ugyanakkor hűvös helyet válasszunkSzaporítani a tövek osztásával lehet, valamint magról is történhet.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Fabio Veronesi / Licence: CC BY-NC 2.0

Forrás: Wikipédia – Kankalin

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők