Kankalin

A kora tavasz egyik legszebb és legsokoldalúbb virága, igazi tavaszhírnök, vagyis a kankalin. Mit lehet tudni róla?

A tavasz korai időszakának egyik legkedveltebb dísznövénye a kankalin, vagy szintén gyakran használt nevén a primula. Népszerűségét növeli, hogy virágait általában március elejétől kezdve bontja, ezáltal ideális alanya lehet a nőnapi köszöntéseknek, ráadásul roppant változatos színekben kapható, így nem válik unalmassá vagy sablonossá.

Természetesen nem csupán ajándékozásra való ez a szép virág, hanem a lakás, balkon is csodásan díszíthető vele, igazi atmoszférateremtő, tavaszhozó növény válhat belőle!

A kankalin tartása, nevelése nem jelent kihívást, még a kezdő vagy bátortalanabb növénybarátok számára sem, azonban pár egyszerű szabályt be kell tartani, hogy a mutatós dísznövény tartósan dekoratív maradjon.

A kankalint nem szabad hosszú ideig a belső ablakpárkányon, ebédlőasztalon vagy a munkahelyi íróasztalon hagyni, ugyanis valójában kerti növényről van szó, mely nem arra termett, hogy a lakásbelsőben neveljük.

Természetesen pár napot, akár egy-két hetet ki fog bírni a beltérben is, így lesz idő gyönyörködni benne, de sokáig nem maradhat velünk a négy fal között. A kankalint legkésőbb a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran ültessük ki a kertbe, lehetőleg hűvös, párás helyre, ez a dísznövény ugyanis az ilyen körülményeket kedveli!

Lényeges tudni, hogy a kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kiszemelt területen a kerti közeg nem egészen ilyen, feljavíthatjuk azt, például friss zsákos termőföld, vagy komposzt adagolásával.

Ilyenkor pár ásónyomnyi földet emeljünk ki, és a keletkezett gödröt töltsük fel az imént említett földdel, komposzttal, majd ebbe ültessük el a virágot. Jó hír, hogy ha a kankalin a számára ideális helyre kerül, akkor néhány éven belül egyre nagyobb telepet fog alkotni, de akinek ez sem elég, tőosztással tovább szaporíthatja kankalinját.

Nem minden lakásbelsőhöz tartozik kert is, ám elkeseredésre semmi ok, a kankalin sikeresen tartható akár hosszútávon is balkonon vagy külső ablakpárkányra erősített virágládában.

Ebben az esetben is törekedni kell arra, hogy a növény igényei teljesüljenek, vagyis ne telepítsük tűző napos, huzatos, száraz körülmények közé, a kankalinnak megfelelnek a más növényeknek nem annyira ideális hűvösebb, nyirkosabb párkányok, erkélyek.

Előfordulhat, hogy valaki a jól ismert és kedves kankalint kissé sablonosnak tartja, számára lehet izgalmas választás a Primula vialii, magyarul az orchideakankalin.

Ez a kankalinváltozat alapvetően tér el megjelenésében a hagyományos kankalintól, lándzsa alakú levelei felfelé állnak, virágait tömött füzérben hozza, virágzási ideje pedig a tavasz vége, a nyár eleje.

Ez a kankalinféle is a nedves, nyirkos, hűvös helyeket kedveli, a közvetlen napsütést nem bírja, így kifejezetten alkalmas arra, hogy nyáron a félárnyékos vagy árnyékos – gyakran ezért kihasználatlan, parlagi – területek, kertrészek dísze legyen.

Kankalinok és további évelő virágok Megyeri Szabolcs kertészetében

Akinek még mindig nem lenne elég a kankalinokból, még több féle különleges változatot ismerhet meg és szerezhet be, így még színesebb és változatosabb kerti kompozíciókat hozhat létre.

Érdekes lehet a tavaszi kankalin, mely hasonló az alapfajhoz, leginkább leveleinek eltérő formájáról ismerhető meg, aranysárga virágzata pedig kellemes, mézes illatot áraszt, ráadásul a népi hagyomány sokféle bajra hatásos herbáriaként tartja számon.

A szártalan kankalin alacsony termetű, kedves megjelenésű fajta, melyet mérete miatt főleg sziklakertekbe szokás telepíteni, de díszágyások első sorában, vagy szűkebb előkertekben is helyet kaphat. Ez a kankalin a természetben védett, így szedni nem szabad, de kertészeti változatai megvásárolhatók.

A japán kankalin közepes méretű, sokszor látni sziklakertekben vagy akár kerti tavak partján, mivel a nedves, párás mikrokörnyezetet kedveli, napos, száraz díszágyásokba nem való. Virágzata laza szerkezetű, gömböt formázó alakzat, mely különösen látványos.

A cifra kankalint kifejezetten balkonládás nevelésre szokás ajánlani, kompakt mérete, meleg-, és napfényigénye miatt kiváló dísze lehet erkélyeknek, ablakpárkányoknak. Számos színváltozatban kapható, az elnyílt virágok folyamatos lecsipegetésével pedig a virágzási ideje jelentősen kitolható!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők