iroda

A nyári hőségben egy forró irodában bizony kínszenvedés lehet a munka: csökken a koncentrációs képesség, a hatékonyság és rendkívül fáradtnak érezhetjük magunkat. Ilyenkor sokkal inkább vágyunk egy kellemes vízpartra és egy kis felfrissülésre – vagy egy igazán hűvös irodára.

Cikkünkben most megmutatjuk, hogy milyen trükkökkel hűthetjük le eredményesen a munkakörnyezetünket anélkül, hogy 9-től 5-ig járna a légkondícionáló!

Milyen hatással van ránk a hőség?

Bár a nyár a jókedvről, a kikapcsolódásról és az energikusságról kellene hogy szóljon, egy tikkasztó irodában korántsem érezzük ezeket, sőt könnyen fáradttá és motiválatlanná válhatunk. Munkateljesítményünk emiatt jócskán elmaradhat attól, melyet komfortos körülmények között megszoktak tőlünk, ráadásul nagyobb eséllyel vétünk hibákat, koncentrációs képességünk pedig biztosan csökken a melegben.

De van néhány praktika, amelyet eredményesen bevethetünk a hőség ellen – például az ablakfóliázás, a besötétítés vagy a levegő átmozgatása.

7 tipp, amivel hűvösebbé tehető az iroda

0. Nem mindig a légkondi a megoldás!

Lassan eljutunk oda, hogy a téli fűtés energiafelhasználásával vetekszik a nyári épülethűtés gyakorlata. Ez pedig főleg a túlzott légkondicionáló-használatnak köszönhető. Ez amellett, hogy nagy terhet ró a környezetre, még drága megoldásnak is bizonyulhat, hiszen beszerelése és karbantartás igen költséges. Éppen ezért célszerű egyéb hűsítő alternatívákat keresni az irodába!

1. Sötétítsünk be napközben!

A nagy üvegfelületek ontják magukból a hőt, amikor odasüt a nap. Ez ellen eredményesen tudunk védekezni, ha napközben minőségi sötétítő függönnyel vagy szalagfüggönnyel leárnyékoljuk a munkaterületet.

2. Szellőztessünk esténként!

Ha van rá lehetőség, esetleg 24 órás biztonsági szolgálat is működik az épületben, akkor estére bátran nyitva hagyhatjuk a központibb ablakokat, így a hűvös levegő akadálytalanul be tud áramolni. Sokkal jobb klímájú irodába érkezünk meg majd így reggel.

3. Fóliáztassuk le az ablakokat!

Profi megoldás, ha ablakfóliázást végeztetünk, mely árnyékot ad, mégsem lesz zavaróan sötét tőle az iroda, ráadásul reklámfelületként is funkcionálhat! Ezt úgy érhetjük el, hogy figyelemfelkeltő grafikával, megnyerő, brandünkhöz illő színekkel, esetleg egy jópofa szöveggel készíttetjük el. Tartós és hatékony megoldás, mely hamar megtérülhet!

4. Kapcsoljuk ki a hőgeneráló készülékeket!

A meleget termelő irodai készülékek a kinti forróságra még egy lapáttal rátehetnek, így ami nem szükséges éppen a munkához, azt áramtalanítsuk!

5. Csináljunk huzatot!

A meleggel együtt jár a levegőtlenség érzete is, ezért időnként érdemes kereszthuzatot csinálni az irodában a megfelelő ablakok kinyitásával. Ha semmilyen légmozgás nincs odakint sem, akkor vessünk be erre az időre egy ventillátort.

6. Legyenek növények az irodában!

A hőérzetünket és a levegő minőségét is javíthatjuk egy-egy jól elhelyezett irodai növénnyel, ezek – mérettől függően – akár árnyékot is adhatnak. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a megfelelő fajtákat válogassuk össze és a rendszeres gondoskodást biztosítani tudjuk a meglévő növényeknek.

Tipp: Ha lehetőségünk van, akkor egy közös zöldnövényes udvart is kialakíthatunk, ez is javíthatja hatékonyságunkat, hiszen így a munkaközi szüneteket árnyékos részen, a szabadban tudjuk eltölteni.

7. Párásítsunk!

Az irodában télen a fűtés miatt, nyáron a kinti meleg miatt lehet igen száraz a levegő, néhány házi praktikával ezen is segíthetünk. Használhatunk például párásító készüléket, bevizezhetünk néhány kisebb textilt, melyek folyamatosan hűtik majd a levegőt, sőt, akár egy tálkában jeget is helyezhetünk az asztalunkra reggel a legforróbb napokon.

Hűtsük le magunkat!

Az irodai levegő hűtése mellett saját magunkon is kipróbálhatunk néhány hűsítő tippet, a hideg italok fogyasztása például kiváló ötlet. Készíthetünk limonádét, melyben a menta és a citrom garantáltan frissítő hatású lesz, de egy jegeskávé vagy ebédre hideg gyümölcsleves fogyasztása is jó megoldás.

Amikor mosdóba megyünk, akkor a hideg vizet hagyjuk néhány másodpercig a csuklónkra folyni, emellett tarkónkat is bevizezhetjük ilyenkor, ez segít újra éberré és energikussá válni. Figyeljünk oda öltözködésünkre is! Amennyire az irodai előírások engedik, viseljünk lenge, természetes anyagokat, melyek jól szellőznek.

A nyári hőségben a legtöbben a légkondi távirányítójához nyúlnak, hogy hűtsék az irodát. Azonban a túlzó hideg, az állandó huzat és az esetleges nem megfelelő karbantartásból adódó baktérium-fertőzések eshetősége miatt ez nem mindig jó ötlet.

Itt jönnek képbe a fent említett trükkök, melyekkel eredményesen hűthető az irodahelyiség – akár az ablakfóliázás, akár az esti szellőztetés beválhat. Ezekkel tehát sokkal komfortosabbá tehetjük nyáron az irodát, amivel a munka is hatékonyabbá válik!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert