fenyő

A karácsonyfa története, jelentése:

Karácsonyfaként a hagyomány szerint örökzöld fenyőt díszítettek, amely során nem csupán a fának, hanem a rá aggatott díszeknek is jelentősége volt. Az örökzöld növényeket gyakran a halhatatlanság, a hosszú élet jelképeként emlegetik.

A fa önmaga Ádám és Éva történetében a tudás fáját, míg az ünnep során a szeretetet, a hűséget és összetartozást szimbolizálja. Kezdetben dió és alma, valamint gyertya díszítette a karácsonyfát, mára azonban széles skálán mozognak a dekorációk. Legjellemzőbb azonban a színes gömbök és girlandok, valamint égősorok használata.

Természetesen ezek közül is mind jelentéssel bír. A dió és az alma a tudást és bölcsességet, a gyertya a szentháromságot, a gömbök a teljességet valamint a Földet és a bolygókat, a csillag a napot illetve a betlehemi csillagot, a szaloncukor az angyalokat, a girlandok Ádám és Éva történetében szereplő kígyót, míg a csillagszóró a fellángolást és elmúlást jelképezi.

A szimbólumok mellett azonban a karácsonyfa más tekintetben is fontos kelléke, hiszen a díszítés maga közös élmény az egész családnak, így ez a leginkább alkalmas a szeretet és az összetartozás felerősítésére.

Mindezt azonban megelőzi a sokak számára teherként megélt választás: milyen legyen a fa? Igazi vagy mű? Ha igazi, akkor élő vagy vágott? Magas vagy alacsony? Keskeny vagy széles? Luc, ezüst vagy nordmann? A továbbiakban igyekszünk néhány hasznos információt szolgáltatni minden fajtáról a választás könnyítése érdekében.

Miért olyan népszerű a műfenyő?

karácsonyfa

Kétségkívül a legkényelmesebb megoldás a műfenyő, azonban előnyei mellett hátrányokkal is rendelkezik. A természetvédelem erősödő hatása miatt egyre többen választják ezt a megoldást, hiszen több évig használhatjuk, és a fakivágást is megelőzi.

További előnye, hogy “hibátlan” formavilággal rendelkezik, valamint leveleit sem hullatja el. Hosszútávon olcsóbb megoldás lehet, azonban ez nem feltétlen minden esetben igaz.

Hátrányaként egyértelműen az élettelenség emelhető ki, valódi fenyő társaival ellentétben a műfenyő választása esetén nem fogja fenyő illat átjárni otthonunkat, így sokak számára illúzióromboló megoldás lehet.

Az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül a gyártása, a kezdeti olcsó változatok mellett manapság már drágább, egészen élő hatású változatokkal is találkozhatunk. Választáskor érdemes figyelembe venni a magasság és szélesség mellett a levelek típusát, az ágak számát és hosszúságát, valamint a színét egyaránt.

Vágott fenyő – a karácsony illatával:

fenyő

Az igazi fenyő varázsa vitathatatlan a korábban bemutatott műfenyővel szemben. Mindegy hogy vágott vagy élő fát választunk, az egész lakás fenyőillatban fog úszni, sokak számára pedig elképzelhetetlen enélkül a karácsony. Nem mellesleg környezetbarátabb megoldás, mint a műfenyő.

Habár évente kivágásra kerül több ezer darab, új kerül ültetésre a helyére, ráadásul az árusított fákat nem az erdőkből vágják ki! A termelő telepek több ezer embernek nyújtanak megélhetési lehetőséget, valamint az itt található fenyők nagymértékben hozzájárulnak a szén-dioxid elnyeléshez is.

A legtöbb helyen luc, ezüst és nordmann fenyő közül választhatunk aszerint, hogy mely tulajdonságuk fontosabb számunkra. A legelterjedtebb változat a luc, amelyet olcsón, szinte bárhol beszerezhetünk, azonban leveleit hamar elhullajtja.

A nordmann fenyő habár drágább kategória, azonban tartósabb és tűlevelei kevésbé szúrósak. Az ezüstfenyő a legtartósabb, azonban ezt meg is kell fizetni, hiszen a három típus közül ez a fajta a legdrágább.

Akármelyik fajtát is választjuk, érdemes néhány vizsgálatot elvégezni a végső döntés előtt annak érdekében, hogy frissen vágott fát vihessünk haza, és így minél tovább lakásunk dísze maradhasson.

A levélteszt során egyszerűen be kell hajlítani a tűlevelet, majd hirtelen elengedni. Ha a levél gyorsan kipattan, mint egy rugó, akkor friss, ha eltörik vagy csak lassan hajlik vissza, akkor nem érdemes megvásárolni.

Frissességét továbbá úgyis ellenőrizhetjük, hogy a fenyő törzsét függőlegesen tartva közepes erővel a földhöz csapjuk, és ha levélhullást látunk, akkor a fa már szárad, ekkor szintén nem érdemes hazavinni.

Élő fenyő a maradandó emlékért:

karácsonyfa

Kétségkívül a legkörnyezettudatosabb választás a földlabdás fenyő vásárlása, azonban ezt sokan nem tehetik meg, hiszen az ünnep után helyet kell biztosítani számára.

Előnye, hogy az ünnep után is gyönyörködhetünk benne, megfelelő helyre ültetve és gondozva hosszú évekig díszítheti majd kertünket. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, akkor se essünk kétségbe, hiszen manapság már lehetőség van élő fenyő kölcsönzésére is.

Hátránya azonban, hogy nem megfelelő gondoskodás esetén hiába minden próbálkozás az ültetés során, a fenyő nem fogja túlélni. A legnagyobb kihívást tehát ez a fajta jelenti, nem csupán gondozása, de díszítése is odafigyelést igényel.

Az égősorral például érdemes óvatosan bánni, hiszen a hőmérséklet különbség “összezavarhatja” a fa növekedési ütemét. A lakásba való be- és kivitel sem olyan egyszerű, mint ahogy elképzeljük. Fokozatosan kell a meleghez hozzászoktatni, majd a hideghez visszaszoktatni.

A bevitel előtt egy napra tegyük be a garázsba, vagy olyan fedett helyre, ahol néhány fokkal melegebb van, majd csak ezután vigyük be a lakásba. Ugyanez a folyamat ismétlődik a kivitelkor is, csak fordított menetben. A lakásban igyekezzünk minél távolabb tartani a fűtőtesttől, illetve rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földjét.

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert