karácsonyi kaktusz

A nálunk karácsonyi kaktusz néven ismert szobanövény vadon élő rokonai, a 7 fajból álló Schlumbergera nemzetségbe tartoznak, melyek Brazília trópusi és szubtrópusi esőerdeiben élnek. Életmódjuk szerint epifiták, azaz az ott élő fákon összegyűlő szerves anyaggal táplálkoznak.

A manapság legtöbbször árusított karácsonyi kaktusz (Schlumbergera × buckleyi) a Schlumbergera truncata és Schlumbergera russelliana hibridje, mely az 1800-as évek közepén kezdett elterjedni a termesztésben, és azóta is nagyon kedvelt a növénybarátok körében, leginkább annak köszönhetően, hogy a decemberi ünnepek környékén virágzik.

A ma ismert virágszínek többsége az 1950-es évek nemesítései hullámának köszönhető, ekkor kapott új erőre a növény népszerűsége is. Nagyon sok családban található egy-egy idősebb példány, ami vagy közvetlenül, vagy akár szaporítással öröklődik generációról generációra.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy mint néhány más növényt, ezt is érdemes távol tartanunk a házikedvencektől és a kisgyerekektől. Mivel könnyen törik, ezért néha nézzünk körül a karácsonyi kaktuszunk alatt is, nehogy ott maradjanak a leesett szárdarabok.

Azok akiknek latex allergiájuk van, nekik nem árt, ha óvatosan, pl. kesztyűben végzik az ápolási munkákat, mert a növény nedve allergiás reakciókat válthat ki.

A karácsonyi kaktusz rokonai

Pár mondat erejéig érdemes kitérni a húsvéti kaktuszra (Hatiora gaertneri) is, amely megjelenésében hasonlít a karácsonyi kaktuszra, viszont – amellett, hogy eltérő nemzetséghez tartoznak – néhány tulajdonságuk is eltérő. Számunkra a leglényegesebb különbség a virágzás időpontjában van.

Abban az esetben könnyű a dolgunk, ha éppen ekkor kell beazonosítanunk az adott növényt. Az év egyéb időszakaiban a levelek – amik botanikai értelemeben valójában szártagok – formájára kell hagyatkoznunk: a húsvéti kaktusz levelének élei lekerekítettebbek, míg a karácsonyi kaktusz szártagjai valamivel szögletesebbek.

Hogyan gondozzuk a karácsonyi kaktuszt?

A karácsonyi kaktusz alapvetően igénytelennek tekinthető, és többféle gondozási hibát is elvisel, pár szabályt azonban mégis be kell tartanunk, ha virágázásra szeretnénk bírni. Hogy milyen körülményeket kell biztosítanunk számára, azokat brazíliai származása határozza meg. Ezek közül néhány állandó (talaj- és páraigény), de a fény-, a víz- és a hőigény évszakonként különböző.

A legjobb, ha olyan világos helyet biztosítunk a számára, ahol nem éri közvetlen napfény. Nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, de a teljes napsütést ilyenkor is kerüljük.

Az itthon kapható, savanyú, tőzeges virágföldek megfelelőek a nevelésére, de ha van lehetőségünk, ezekhez keverjünk 1/3-ad rész homokot vagy perlitet, ezzel még lazábbá téve az ültetőközeget.

Az öntözésnél alapszabály, hogy a földjét inkább tartsuk szárazabban, mintsem túlzottan nedvesen. Ugyan vízigényesebb, mint a többi kaktuszfaj, de így is hagyjuk kiszáradni a talaj felső pár centiméterét a következő öntözés előtt. Mivel a pangóvízre érzékeny, a vízkijuttatás után 20-30 perccel öntsük ki a növény tálcájából az összegyűlt vizet.

Mivel természetes élőhelyét az esőerdők jelentik, nem meglepő, hogy kedveli a magas páratartalmat. Hogy ezt elérjük, heti 2-3 alkalommal permetezzünk vizet a növény leveleire, vagy alternatív megoldásként állítsuk a növény cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára, amivel biztosíthatjuk a megfelelően párás környezetet.

Az alapvető hőigénynél egyelőre annyit fontos megjegyezni, hogy 7-8 °C körül van az a hőmérséklethatár, ami alatt a növényünk már nem érzi jó magát. Ez főleg akkor lehet számunkra fontos, ha a nyarat a szabadban tölti, majd szeptemberben hirtelen egy hidegebb ősz köszönt be.

A leggyakoribb kártevők és gondozási hibák

Jellemzően két kártevő szokott problémát okozni, a gyapjas tetű és a pajzstetű. Leggyakrabban a száraz levegő, a kevés fény, vagy az elégtelen tápanyag-utánpótlás miatt tudják megtámadni a növényeket.

Törekedjünk a megelőzésre, azzal, hogy megfelelő körülményeket biztosítunk a karácsonyi kaktuszunk számára. Ha mégis megjelennének, gyérítésüket igyekezzünk szappanos vizes lemosással megoldani, mielőtt bármilyen vegyszeres kezeléshez folyamodnánk.

A bimbók hullását legtöbbször a huzat okozza, de előfordulhat alulöntözés, vagy a növény mozgatása miatt is. Ha besárguló, puha levelek jelennek meg a karácsonyi kaktuszon, leginkább túlöntözésre gyanakodjunk.

Ha viszont fonnyadást tapasztalunk, valószínűleg vízhiánnyal van dolgunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, bármelyik esetben ellenőrizhetjük a növény földlabdáját, gyökérzetét akár a cserépből való kiemeléssel is.

A karácsonyi kaktusz virágoztatásának lépései hónapról-hónapra

Most pedig tekintsük át, hogy hogyan is telik el egy ideális év, ha virágzásra szeretnénk bírni a karácsonyi kaktuszunkat.

Február-március

A virágzást követő nyugalmi szakasz kezdete. Erőteljesen csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, és hagyjuk jobban kiszáradni a talajt. Ha van lehetőségünk rá, valamivel hűvösebb helyiségbe is áthelyezhetjük a növényt.

Április-augusztus

A növekedési szakasz kezdete. Ha korábban áthelyeztük, akkor most tegyük vissza karácsonyi kaktuszunkat az eredeti helyére, hogy több meleg érje. Távolítsuk el a növényről az elnyílt virágokat, illetve, ha metszeni szeretnénk belőle, akkor azt is ekkorra időzítsük. A végek visszavágásával formásabbá, bokrosabbá tehetjük a növényünket.

Szaporításra is ilyenkor nyílik lehetőség: a hajtások végéről vágjunk le néhány szártagot, válasszuk szét őket, majd várjunk pár napot a vágási felületek beszáradása miatt. Gyökereztető hormon nélkül is igen jó arányban erednek meg, úgyhogy ezután rögtön következhet a dugványozás.

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

Közegnek valamilyen jó vízáteresztő-képességű keveréket válasszunk, pl. tőzeg és perlit fele-fele arányban. A friss szaporításnak is hasonló körülményekre van szüksége, mint a kifejlett növényeknek: világos, nem közvetlenül napfényes hely, magas páratartalom, pangóvíztől mentes talaj. A dugványok kb. 3 hét alatt gyökeresednek meg, ezután, ha szükséges átültethetjük őket.

Ezekben a hónapokban növeljük az öntözővíz mennyiségét, amihez 2-3 hetente adjunk kiegyensúlyozott NPK összetételű tápoldatot (nitrogén-foszfor-kálium). Mivel a karácsonyi kaktusz nem kifejezetten tápanyagigényes növény, a jó minőségű műtrágyákból elegendő az előírt töménység felét használnunk.

Ha olyan példányunk van, ami már nagyon kinőtte a cserepét, nyár elején belefoghatunk az átültetésébe. Ehhez válasszunk egy kb. 3 centiméterrel nagyobb átmérőjű növénytartót, közegnek pedig a cikk elején is említett valamelyik laza keveréket használjuk.

Ekkor adott a lehetőség a karácsonyi kaktusz tőosztással való szaporítására is. Ilyenkor a cserépből kiemelt növény földlabdáját ültetőkanállal vagy kézzel, több – általában 2-3 – darabra válasszuk szét.

Szeptember-október

A nyári hónapok után következik a növény nyugalmi időszaka, ami a leginkább meghatározza a virágzás minőségét. Ebben a szakaszban kb. 15 °C-ot kell biztosítanunk a kaktusz számára, csökkentett vízmennyiséggel és ritkított öntözési alkalmakkal.

Ezekben a hónapokban a tápoldatozást teljesen hagyjuk el. A bimbóképződés további feltétele a rövidebb megvilágítási idő biztosítása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a karácsonyi kaktuszunkat naponta 10-14 órán keresztül sötétben kell tartanunk.

Ehhez megfelelhet egy egyszerű kartondobozos takarás is, ha nincs olyan helyiségünk, ahol szabályozni tudjuk a megvilágítást. Ezt az állapot kb. 6 héten keresztül kell fenntartanunk, ezután megjelennek a virágrügyek.

Ha ez megtörtént, visszaállíthatjuk a korábbi fényviszonyokat, és hőmérsékletet.

November-január

Ez a bimbós állapot, illetve a virágzás időszaka. A legfontosabb feladatunk, hogy kerüljünk bármilyen komolyabb hőmérséklet-ingadozást, és növénymozgatást, mert az a bimbók lehullását okozhatja. Vízadagok tekintetében álljunk vissza a nyári hónapok mennyiségére.

Ha szerencsénk van, és jó munkát végeztünk, jutalmul 4-6 hétig élvezhetjük a virágpompát.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a karácsonyi kaktusz sikeres gondozásához és virágoztatásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények