karácsony

A karácsonyi ünnepek már régóta nem a természetesség jegyében telnek. Inkább a fogyasztói társadalom által reklámozott vásárlásokban éljük ki magunkat, de ez ebben az évben kicsit átalakulóban van.

Az energiaárak növekedése olyan nagy terhet ró a családokra, hogy nem biztos, hogy ugyanúgy költekezhetünk az ünnepre. De minden helyzetből a legjobbat kell kihozni és ha belegondolunk abba, hogy mennyi természetes anyagot összegyűjthetünk egy karácsonyi díszítéshez máris elégedettebbek lehetünk a felesleges dolgok megvásárlása nélkül is.

Ebben a cikkben olyan dolgokat mutatunk be, amik segítségével egy kicsit hagyományosabbak lesznek az ünnepek.

Karácsony természetesen

Ha szükségünk van olyan holmikra amelyek nélkül azért nehéz megoldani az életünket, mindenképpen részesítsük előnyben például az öko, bio ágyneműhuzatokat a háztartásunkban, hiszen ezek főleg a testünket érintik, így nem okoznak kellemetlenségeket.

Díszek természetes anyagokból

Készítsünk díszeket,  asztaldíszt csipkebogyóból, fenyőtobozokból. Ha a tobozok végére kötünk egy szalagot, a karácsonyfára is fel tudjuk akasztani, de lefújhatjuk még fehér festék sprayvel, vagy forgassuk csillámporba, havas hatásúak lesznek tőle.

Díszíthetjük a kandallópárkányt is zöld lombbal, fenyőgallyal, borostyánnal, borókával, tuja ággal. Akár égősorral is körbe tekerhetjük. Pattogatott kukoricából girlandot készíthetünk, azzal még kültéren is díszíthetünk. Száríthatunk narancs karikákat is majd felfűzhetjük őket.

Ha diót arany festékkel fújunk le karácsonyfa díszként, az is megállja a helyét csak a tetejére kis hurkot kell ragasztani szalagból.

Növények karácsonyra

Karácsonyra igyekszünk nem csak a szívünket, hanem az otthonunkat is ünneplőbe öltöztetni, így nem maradhatnak ki az élő növények.

Mindenkinek van karácsonyi kedvence, ami nem szereti a hideget, a huzatot, de gyönyörűen díszíti a lakást az ünnepen is. Ezek a növények nem véletlenül fáznak, általában trópusi zöldekről van szó.

Legismertebb a Mikulásvirág, amit régebben csak piros-zöld változatban lehetett kapni, manapság azonban a krémszínűtől a rózsaszínig több árnyalatban is megvásárolhatjuk. A kínálatban lehetnek pettyezett levelűek is, amik talán még egyedibbek, mint a többi.

Az Amarillisz is igen népszerű hagymás karácsonyi növény, hosszú szárral és hatalmas trombita alakú virággal az ünnepi asztal díszévé válhat. Karácsony környékén főleg a piros virágúakat keresik, de a fehértől a vörösig terjed a színe.

A Karácsonyi kaktusz talán az egyik legrégebbi szobanövény, amit beszerezhetünk karácsony környékén. Bájos lelógó virágaival hasonlít a karácsonyfára.

A Rozmaring nem közismert karácsonyi növény, de nagy visszatérő, újra kezd terjedni, hogy karácsony környékén árusítják cserepes változatban.

A Magyal régi karácsonyi szimbólum bár nálunk nem kapható cserepes változatban. A Fagyöngy viszont nagy visszatérő, újabban csokorban kapható. A karácsony alapja a fenyőfa a legjelentősebb karácsonyi növény. Itthon elsősorban a luc, nordmann, ezüst, duglasz, erdei, feketefenyő fajtákat keresik főként.

Karácsonyi ételek természetesen

Rohanó világunkban már a karácsonyi ételekre sem jut elég idő, ezért igyekszünk egyszerűsíteni az ünnepi menüt. Sokan szeretnek egészségesen táplálkozni, ezért is könnyen elkészíthetővé váltak ételeink.

Épp ezért a régi recepteket újra kell gondolni, kevesebb hozzávalóból alkotni, könnyen elkészíthető ételeket. A fiatalok is szeretnek főzni, a hagyományos  klasszikus menüt felváltja az egyszerűbb, több zöldséggel készülő modern konyha.

Összegezve: Karácsonyozni tehát lehet olcsóbban és természetesen, csak meg kell találni ehhez a megfelelő anyagokat, díszeket és ételeket.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik