kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) bemutatása, gondozása

kardvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kardvirág (Gladiolus) a nősziromfélék családjába tartozó nagytermetű évelő növény. Az egyes fajok magassága fél métertől, több mint egy méterig is terjedhet. Hosszú szárával, kardszerű levelével, valamint a szár hosszának jó részén nyíló élénk színű virágaival igazán impozáns látvány.

Virágkötészetben vágott virágként, valamint évelőágyak nagyobb virágaiként egyaránt megállja helyét. Hazánkban nem télálló, ezért ősszel fel kell szedni hagymáit.

Ültetéséhez válasszunk világos, napos helyet, talaj tekintetében a jó vízelvezetésű, tápanyag dús föld a legjobb választás. Mivel nem télálló, ezért elültetni leghamarabb április elején lehet, akár a tavasz végéig is ültethetjük fokozatosan, így nagyon sokáig gyönyörködhetünk szépségében.

Hagymáit kifejezetten mélyre, kb. 15cm-re kell elültetni, egymástól legalább ilyen távolságra. Száraz időszakban való ültetéskor, célszerű öntözésről gondoskodni.

Ahogy a kardvirág bemutatásánál említettük, nem télálló, ezért a hagymákat fel kell szedni ősszel. Az elszáradt zöld részekből hagyjunk meg néhány centit, majd szedjük fel a hagymákat, és tároljuk hűvös, jól szellőző helyiségben.

A betegségek megelőzhetők, ha évente változtatjuk az ültetés helyét. A hagymák fiatal hagymakezdeményeket fejlesztenek, melyek később kifejlett hagymává válnak, szaporítani ezek segítségével lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők