rózsabogár
rózsabogár

Kép forrása: Pixabay.com

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) kb. 2 cm-es, zömök testű, felül csillogó fémes zöld, alul rézvörös színű bogár. Májustól, szeptemberig gyakori vendég a kertben, előszeretettel látogatja galagonyát, bodzát és a vadrózsát, de más növényeken is találkozhatunk vele.

Étrendjét a virágpor, nektár és a virágszirmok teszik ki, a vadrózsa szirmait különösen szereti. A kertbarátok körében gyakori kérdés, hogy okoz-e kárt a kertben a rózsabogár, vagy sem.

Néhány példány a kertben egyáltalán nem okoz problémát, nem szükséges ellenük védekezni, ha a kellemes, meleg időben betéved egy-egy bogár a virágoskertünkbe.

rózsabogár

Kép forrása: Pixabay.com

Észrevehető kárt akkor okozhat, ha nagy tömegben fordul elő a kertben, ilyenkor virágillat csalétekkel, vagy a cserebogarak ellen bevethető szerekkel védekezhetünk. Ha nem indokolt, kerüljük a vegyszer használatot.

Rózsabogárral azonban nem csak kifejlett állapotban találkozhatunk, lárvái is gyakran előfordulnak a kertben, főként a komposztban, korhadó avarban, fatuskóban esetleg trágyadombban.

rózsabogár

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Daniel Zippert

A C-alakú, erős testű, kicsi lábú és fejű lárvák nem okoznak problémát jelenlétükkel, mivel elkorhadt növényi maradványokkal táplálkoznak. Két évig fejlődnek, nyáron bebábozódnak, és bár ősszel is kikelhetnek, de jellemzően a következő év tavaszán bújnak elő.

Röviden összefoglalva tehát elmondható, hogy a rózsabogár nem okoz igazán problémát a kertben, védekezni csak akkor lehet indokolt, ha tömegesen fordul elő.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Daniel Zippert

Forrás: Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert