verőköltő bodobács

A köznyelvben tévesen suszterbogárnak hívott verőköltő bodobács vagy közönséges verőköltő poloska (Pyrrhocoris apterus) gyakori vendég a kertekben, fák törzsén például a hárson. Szeret a napfényben sütkérezni, nagy tömegben fordul elő járdákon, betonkerítéseken is.

Sok kertészben felmerül a kérdés, hogy kártékony-e ez a piros-fekete színű, mintás kis rovar. Rövid válaszunk az, hogy nem.  A cikk folytatásában szeretnénk eloszlatni a kételyeket, illetve a tévhiteket, amelyek a verőköltő bodobácsot övezik.

A verőköltő bodobács nagyon gyakori európai poloskafaj, mely Közép és Dél-Európában fordul elő a legnagyobb számban. Nevével ellentétben nem a bodobácsok, hanem a verőköltő poloskák családjának tagja. A suszterbogárhoz (Cantharis rustica) mely névvel gyakran illetik, semmi köze sincs.

suszterbogár

Az igazi suszterbogár (Cantharis rustica) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Slimguy

Táplálékát főként a mályvafélék és a hársfa termése jelentik, de korhadó növényi részeket, rovarok, hernyók, vagy éppen csigák tetemeit is elfogyasztja.

Életciklusa nem túl hosszú, a repülésre alkalmatlan rovarok tavasszal párosodnak, ezt követően az avarba vagy talajba tojásokat raknak, melyekből júniustól októberig fejlődő lárvák kelnek ki. Lárvái vörös színűek, jóval, egyszerűbb mintázattal.

A telet a talajba ásva vészelik át, hogy tavasszal tojásokat rakjanak, majd elpusztuljanak. Párosodásuk jellegzetes, kissé mókás látványt nyújt. A hím és a nőstény összetapad és ezt követően még hosszú ideig így maradnak. A hímek így akadályozzák meg, hogy a nőstények más hímekkel is párosodjanak.

Bízunk benne, hogy sikerült jobban megismertetnünk ezeket az ártalmatlan rovarokat és írásunk alapján belátható, hogy nincs szükség az irtásukra.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Slimguy

Forrás: Wikipédia – Verőköltő bodobács

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert