Szobanövények

Kártevők eltávolítása egyszerűen

tetű
Kép forrása: Pixabay.com

Hatékony módszerek a kártevők eltávolításához

tetű

Kép forrása: Pixabay.com

A korai felismerés és a gyors reagálás nagyon fontos a kártevők esetében. A felismerésben segítséget nyújthat ez a rövid összefoglaló.

Ellenőrizzük, hogy növényünk minden igényét kielégítjük-e

Elsőként érdemes ellenőriznünk, hogy növényünk minden igényét kielégítjük-e, mert a betegség valószínűleg azt jelzi, hogy valamiben hiányt szenved.

Ha ezt a problémát orvosoljuk, akkor sokkal könnyebben fogjuk leküzdeni a kártevőket. Nézzük meg, hogy jut-e neki elegendő fény, pára, nincs-e túlöntözve, nem kap-e huzatot, vagy esetleg nincs-e túl közel a fűtőtesthez.

Attól függetlenül, hogy találtunk-e problémát, a következőket – a fertőzés súlyosságának megfelelően – érdemes elvégeznünk. 

Vízadag csökkentése, tápoldatozás befejezése

Amennyire csak lehetséges, csökkentsük a növény heti vízadagját, valamint hagyjunk fel a tápoldatozással. Mindkettő lazábbá teszi a növényi szöveteket, így a kártevők könnyebben támadhatnak.

Fertőzött részek levágása

Azokat a növényi részeket, amiket erősen elleptek a kártevők, inkább vágjuk le, mert csak a fertőzés további forrásai. Ugyanígy távolítsuk el a teljesen elhalt leveleket, szárakat is.

Langyos vizes zuhany

Egy alapos langyos vizes zuhanyzással is remekül ritkíthatók a kártevők. Ezt akkor is érdemes elvégeznünk, ha egyébként később vegyszert is használunk. Ezzel a módszerrel egyébként – ha rendszeresen végezzük – akár egy komolyabb fertőzés is leküzdhető, nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmit sem beszereznünk és teljesen környezetbarát.

Levélfényesítő spray

Ha van otthon levélfényesítő spray-nk, azt is használhatjuk gyérítésre. A permetet a megszokott módon fújjuk ki a kártevőkre. Ugyan a használati útmutatók nem ajánlják a levélfonák permetezését, takácsatka fertőzés esetén mégis tegyük meg, mivel hatékony módszer és az atka elleni védekezés nehézkes.

Kártevőirtó szerek

Ha a fenti módszerek egyikével sem sikerült véglegesen megszabadulni az adott kártevőtől, akkor szakeladó segítségével válasszunk a kereskedelemben kapható irtószerek közül.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények