kávécserje

A kávécserje (Coffea arabica) bemutatása, gondozása

kávécserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kávécserje (Coffea arabica) a szubtrópusi területeken őshonos növény, amelyet szobanövényként is tarthatunk, mivel mutatós levéldísznövény. Levelei hullámos szélűek, ovális alakúak, erezetük nagyon mély. A növény bokros növekedésű, levélzete sötétzöld színű.

Megfelelő gondozás, és körülmények mellett, akár még kellemes illatú, fehér virágokat is hozat május-június tájékán, ha a növény életkora legalább 3 év.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezéséhez keressünk világos, de nem tűző napos helyet, nyáron akár a szabadba is kivihetjük, egy nem tűző napos, védett erkélyre. A téli időszakban keressünk számára világos, 13 foknál magasabb hőmérsékletű helyiséget, ennél hidegebb helyen, ledobja leveleit.

Öntözés, tápoldatozás

kávécserje

Kávécserje a természetben / Kép forrása: Flickr / Szerző: Cyndy Sims Parr / Licence: CC BY-SA 2.0

Az öntözés során törekedjünk arra, hogy földjét tartsuk nyirkosan, és ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon. Aktív időszakában, meghálálja a rendszeres tápoldatozást. Ahogy a legtöbb növény, úgy a kávécserje is kevesebb öntözést igényel télen.

Gondozási hibák, kártevők

A hirtelen változásoktól, legyen szó huzatról, vagy hőmérsékletről, óvakodni kell, rosszul viseli a növény. A kártevők közül, a pajzstetvek és a takácsatkák jelenthetnek számára veszélyt.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségessé válik az átültetése, azt február-március környékére időzítsük. A szaporításra két lehetőségünk van, egyik a dugványozás, a másik pedig a magvetés.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Flickr / Szerző: Cyndy Sims Parr / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények