kávézacc
kávézacc

Kép forrása: Pixabay.com

Ha rendszeresen kávéval indítod a napot, akkor a kávéfőzés eredményeképp, nem csak ízletes kortyolgatni valót kapsz a reggeli mellé, hanem egy a kertben is sokrétűen felhasználható anyagot, ami nem más, mint a kávézacc.

Cikkünkben 5 olyan dolgot mutatunk be, amelyre kiválóan alkalmas a kávézacc. Ha eddig még nem hasznosítottad, akkor bízunk benne, hogy összeállításunk meghozza a kedved hozzá.

1. Talaj savanyítása kávézaccal

A kertben számos olyan dísznövény fordul elő, amely a savanyú talajt szereti és ilyen talajba ültetve fejlődik csak igazán szépen. Ha szeretnéd a hortenziák, rododendronok vagy épp az örökzöldek földjét savanyítani, akkor havonta egyszer áss le egy pohár kávézaccot a növény gyökeréhez.

A föld felszínére terített nedves kávézacc megpenészedhet, túlzott használata, pedig túlságosan savanyúvá teheti a talajt. Használd körültekintően!

2. Értékes tápanyag a növények számára

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A kávézacc nitrogénben gazdag, ami elengedhetetlenül fontos a növények megfelelő növekedéséhez. A növények tövéhez hintett kávézaccal, a nitrogénen túl káliumot és magnéziumot is kijuttatunk.

Mivel a virágzáshoz és a bőséges terméshez foszforra és kalciumra is szükség van, ezért érdemes a kávézaccot fahamuval, vagy egy kevés mésszel keverve kiszórni.

3. Javítja a komposztot, gyorsítja a komposztálást

A kávézacc az előbb említett bőséges nitrogén tartalma miatt értékes eleme a komposztnak, a komposztba keverve ráadásul gyorsítja a komposzt érlelődésének folyamatát is.

4. Kártevőriasztó hatása van

A meztelencsigák és a hangyák is távol tarthatók az ágyás köré szórt kávézaccal. A rovarokat kimondottan taszítja a kávézacc erőteljes illata.

5. Macskák távoltartása a virágágyástól

Nagyon gyakori, hogy ha nem is tartasz macskát, a szomszéd vagy a távolabbi környék macskái ellátogatnak a kertedbe, és például a virágágyás frissen gyomlált, fellazított földjét használják arra, hogy elvégezzék a dolgukat.

Ha szeretnéd őket távol tartani az ágyástól a kávézacc kiszórása segítséget jelenthet számodra, ugyanis nem szeretik a kávé illatát.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Út a Kerthez – Kávézacc felhasználása a kertben: A 7 legjobb módszer; Hobbikert – Kávézacc a kertben? 4 módon is felhasználhatjuk; Reader’s Digest – Hét meglepő kerti tápanyag

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert