kenciapálma

A kenciapálma (Howea forsteriana) bemutatása, gondozása

Howea forsteriana

Kép forrása: CityPlant.hu

A kenciapálma (Howea forsteriana) a pálmafélék családjába tartozó növény, mely a Lord Howe-szigeteken és Ausztráliában őshonos. Hazánkban, mint szoliter szobanövényt tartják.

Mutatós, nagytermetű levéldísznövény, mely szeldelt leveleivel díszít. Olyan helyet válasszunk számára, ahol kényelmesen elfér és jól érvényesülnek formái, egy világos, tágas nappalinak igazi dísze lehet.

Szép külseje és termete miatt irodaházak és egyéb létesítmények növénydekorációjának is gyakori növénye.

Elhelyezés, hőmérséklet

A tűző napot nem bírja, az árnyékot elviseli, de ilyen környezetben megáll a növekedése. A meleg és világos, esetleg félárnyékos 22 fok körüli szobahőmérséklet ideális a számára. Fontos, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen, éjjel csak pár fokkal legyen hűvösebb.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözése során ügyeljünk arra, hogy állandóan nedvesen tartsuk, de ne öntözzük túl, ne álljon a vízben. Télen kapjon kissé kevesebb vizet. Tápanyagigénye átlagos, tavasszal, és nyáron mérséklet töménységű tápoldattal öntözzük, kéthetente.

Párásítás

A kenciapálma páraigényes növény, a levegő megfelelő páratartalmát párásítással biztosíthatjuk számára. Különösen figyeljünk erre oda télen, ilyenkor a fűtés miatt szárazabb a levegő, párásítsunk gyakrabban.

A túlságosan száraz környezet kedvez a pajzstetvek és a takácsatka megjelenésének is!

Átültetés, szaporítás

Átültetni általában elég akkor, ha kinőtte a cserepét, olyan edénybe ültessük, melyből szapadon tud távozni a felesleges nedvesség. Az ültetéshez C típusú földet használjunk. Szaporítása magról történik.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a pajzstetvek és a takácsatkák a legjellemzőbbek, megjelenésüknek kedvez a száraz levegőjű környezet. Túlöntözés, pangó víz esetén a növény középső része kezd rohadni.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos meleg, állandó hőmérsékletű helyen tartsuk.

Öntözés: földjét tartsuk mindig nedvesen, azonban a túlöntözéstől óvakodni kell, mert rohadni kezd a növény.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron, kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk.

Párásítás: kedveli a párás környezetet, gyakran párásítsunk, különösen télen.

Átültetés: C típusú virágföldbe történik, elég akkor átültetni, ha kinőtte a cserepét.

Szaporítás: magról kb. 25-30fokos talajhőmérséklet mellett szaporítják.

Kártevők, betegségek: száraz levegőjű környezetben pajzstetvek és takácsatkák támadhatják meg. Túlöntözés hatására rohadni kezd.

Kép forrása: Pexels.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények