kereklevelű szalmagyopár

A kereklevelű szalmagyopár (Helichrysum petiolare) bemutatása, gondozása

kereklevelű szalmagyopár

Kép forrása: Flickr / Szerző: Serres Fortier / Licence: CC BY 2.0

A kereklevelű szalmagyopár (Helichrysum petiolare) Dél-Afrikából származó, hazánkban levéldísznövényként tartott közepes magasságú növény.

Díszítőértékét kerekded alakú, szürkészöld, ezüstös színű levelei adják, melyek sűrűn borítják hajtásait. Dézsába és balkonládába ültetve egyaránt jól mutat lehajló, íves hajtásaival és szép levélzetével. Dézsás kiültetésben kiemelhetjük vele az élénkebb színű virágokat.

A kereklevelű szalmagyopár helyéül lehetőség szerint napos, világos helyet válasszunk, bár félárnyékban is megél. Ültetése során figyelünk rá, hogy ne ültessük túl közel a szomszédos növényhez, mivel gyorsan nő és terjeszkedik.

Ha időnként visszametsszük, kordában tarthatjuk növekedését és szebb kompaktabb formát érhetünk el. Átlagos vízigényű növény, öntözést igényel, de túlöntözni nem kell.

Magyarországon főként egynyáriként neveljük, de világos, hűvös helyen sikerrel átteleltethető. Szaporítani magról és dugványozással is lehet. Palántáit májusban a fagyveszély elmúltával ültessük ki.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Serres Fortier / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények