keringető szivattyú

A keringető szivattyú döntő szerepet játszik a központi fűtési rendszerének működésében. Ha meghibásodik, az valószínűleg problémákat okoz a meleg vízzel és a fűtéssel kapcsolatban is. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mit csinál ez a hasznos berendezés, és hogyan ismerheti fel az esetleges problémákat.

Mi az a keringető szivattyú?

Egy vízszivattyú, amely a meleg vizet mozgatja a fűtési rendszerben. A víz a radiátorokat, a törölközőszárítókat és a melegvíztárolót tápláló csöveken keresztül jut a kazánba, állandó meleg víz áramlást biztosítva az otthonában. Általában a kazánban vagy annak közelében, a szellőző szekrényben, a melegvíz-bojler mellett található.

Nem működik a keringető szivattyú?

Van néhány árulkodó jel, amely arra utal, hogy a rendszere nem működik megfelelően: a vízszállító cső nem melegszik a szivattyú működése ellenére sem, szivárog a víz, a berendezés szokatlan hangokat ad ki, az eszköz burkolata forrónak tűnik, néhány vagy egyik radiátor sem melegszik fel, illetve nincs meleg víz. Ezeket olyan problémák okozhatják, mint például a dugulás vagy légzárlat a rendszerben, amelyek kijavíthatóak. Mielőtt tehát elsietné a szivattyú cseréjét, próbálja ki a következőket:

Nem folyik víz a rendszerben

Ha a folyamatos működéssel nincs probléma, de nem mozgatja a vizet a rendszerben, akkor a tengelye vagy a propellere elakadhatott. A megoldás: próbálja meg finoman megkocogtatni a szivattyút. Ez elegendő lehet ahhoz, hogy a megrekedt alkatrészeket kiszabadítsa. Ha ez nem működik, vagy az elakadás rendszeresen megtörténik, valószínűleg itt az ideje kicserélni, mielőtt teljesen meghibásodik.

Szivattyú szivárgás

Ha szivárog a víz, azt meglazulás vagy egy kiégett tömítés okozhatja. A megoldás: először is húzza meg az összes „kötést” egy állítható csőkulcs segítségével. Ha még mindig szivárog, ellenőrizze a keringető szivattyú összes szerelvényét. Előfordulhat, hogy egyes alkatrészek korrodálódtak. Ha ez a helyzet, sajnos ki kell cserélni az eszközt.

Mindenképpen kérjen szakértő segítséget, hogy a lehető legelőnyösebb megoldás születhessen meg!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom