Gyógy- és fűszernövények

Kertben termeszthető fűszernövények, grillezéshez

pit boss navigator 850 pellet grill okosgrill

pit boss navigator 850 pellet grill okosgrill

A tavaszi jó idő közeledtével egyre nagyobb szerepet kap majd a grillrács és a kinti, kerti főzés, azonban ezt a hobbit nem csak a meleg évszakokban űzhetjük. Felkészülni már télen, sőt ősszel is érdemes, amiben a kertünknek is nagy szerepe lesz! Miről is van szó?

Egyszerűen csak arról, hogy felmerül a kérdés, hogy az üde grill ételeket miért akarnánk elrontani ismeretlen, szárított gyógy- és fűszernövényekkel, ha magunk is megtermeszthetjük őket a kertben?

Szabó Gábor a pellet grillsütő forgalmazó okosgrill.hu-tól bemutat nekünk néhány különleges fűszernövényt, melyekkel garantáltan nem lehet mellé nyúlni. Nem csupán fantasztikus ízvilágot varázsolnak, hanem még egyszerűen is termeszthetők kertünkben, ráadásul így mindig üde, zamatos grill ételeket tudunk majd tálalni.

Elengedhetetlen aromák

zöldfűszer rozmaring pellet grill okosgrill

A szabadtéri főzés során használt leggyakoribb friss fűszernövények a rozmaring és a kakukkfű. Ennek a két növénynek a levelei nemcsak szilárdabb szerkezetűek, mint például a bazsalikomé, hanem szinte bármi mással párosíthatók. Rostosabb jellegük által a hosszú füstölési folyamatokban is felhasználhatók, nem beszélve igényes megjelenésükről.

Egy hosszú rozmaringszár kiváló dekoráció lehet a grill ételek, pl. steak tálalásánál. Amennyiben valaki termeszt már otthonában olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom, az oregánó (más néven: szurokfű), a koriander és a zsálya, akkor kiválóan ismeri a friss fűszeraromák jótékony hatását.

Azt ajánljuk, mindenki bővítse tovább fűszerkertjének tartalmát még néhány klasszikus kedvenccel. Mindenképpen adjunk hozzá kaprot, tárkonyt, petrezselymet, ugyanis ezekkel a növényekkel átfogó ízválasztékot kaphatunk, amely remekül fog működni a grill receptek széles skálájában.

Különlegességek az igazi ínyenceknek

zöldfűszer rozmaring steak pellet grill okosgrill

Amennyiben valaki kedveli az egyedi ízeket és szeretne kipróbálni újabb grill recepteket is, mindenképpen ültessen még néhány további fűszernövényt. Kiváló ízeket produkálhatunk az intenzív aromájú édesköménnyel, a lestyánnal és a sóskával.

Ugyanakkor a metélőhagyma is helyet kaphat a BBQ kertben. Nagy segítség lesz majd a köretek ízesítésénél és a fűszeres vaj elkészítésénél, de a házi barbecue szószokhoz is kiváló választás.

Az ínycsiklandó grill ételek mellé kiválóan passzol egy üdítő koktél is, melynek alapvető eleme a friss menta. Ezt a zsenge, kellemes illatú növényt bátran alkalmazhatja a salátákban is. A menta a nyár friss ízét adja vissza, a hűtőbe töltött ízesített vizektől kezdve a halfiléken át, egészen a gyümölcssalátákig.

Az 5 legnépszerűbb fűszernövény felhasználási javaslata

  • A friss rozmaring felhasználásának egyik kedvenc módszere: a gyors házi pác elkészítése a grillezett csirkéhez. Ehhez egy kis olívaolaj, citromlé, rozmaring, fokhagyma, só és bors szükséges.
  • A kakukkfű sokoldalú és sokféle ételben jól működik: gyakran alkalmazzák például az almaszeletek grillezésénél. Ehhez kenjük meg az almaszeleteket egy kis almaecettel, olvasztott vajjal és friss kakukkfűvel. Süssük 170-180 fokon körülbelül 15 percig – vagy amíg meg nem puhul – így kellemesen aromás gyümölcsöt kapunk végeredményül.
  • A grillezett garnélarák ízesítésénél pedig elengedhetetlen a friss oregánó használata: kellemes pácot készíthetünk egy kis olívaolajjal, citromlével, friss oregánóval, fokhagymával, sóval és borssal.
  • A friss bazsalikom kiváló ízvilágot kölcsönöz a tésztaételeknek: ezeket zöldségekkel is dúsíthatjuk, pl. grillezett nyári tökkel, melyet sóval, fokhagymával, borssal, olívaolajjal és citromlével, valamint bőséges mennyiségű friss bazsalikomlevéllel fűszerezünk.
  • Míg a metélőhagyma számos különféle sós étel ízesítésére alkalmas: ráadásul a grill ételeknél is kiválóan megállja a helyét. Igencsak közkedvelt recept a sült metélőhagymás hasábburgonya. Ehhez vágjuk a burgonyát csíkokra és ízesítsük olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, sóval, borssal, illetve metélőhagymával.

Amint elkezdjük felfedezni a nyári fűszernövények zamatát és aromáját, valószínűleg nyitottabbá válunk az új ízekre, ezért sokkal több gyógy- és fűszernövényt szeretnénk majd termeszteni. Különösen akkor, ha szemügyre vesszük a friss fűszernövények árát a mezőgazdasági termelők piacain és az élelmiszerboltokban.

A legtöbb gyógynövény ráadásul nem igényel különösebb törődést, így kezdő kertészek is bátran belevághatnak egy izgalmakkal teli fűszernövény-kert kialakításába.

Hirdetés (X)

Comments are closed.