fű
fű

Kép forrása: Pixabay.com

A füvesítés nem akkora ördöngösség, mint azt elsőre gondolnánk, azonban megfelelő szerszámok és gépek, minőségi alapanyagok, valamint komoly elszántság és kitartás nélkül nem lehet sikeres.

A megfelelő anyagok és eszközök azonban önmagukban nem jelentenek garanciát a sikerre, ugyanis a füvesítés során akad néhány buktató, melyek meghiúsíthatják, hogy néhány hónap múlva, az üde zöld pázsitot élvezhessük.

Két részes cikksorozatunkban ezeket a buktatókat gyűjtöttük össze, valamint segítünk a tünetek felismerésében és kezelésében is.

Kertfüvesítési hibák és megoldásuk

1. Füvesítés előtt elmarad a gyomirtás

Eredmény: különféle gyomoktól hemzsegő pázsit

Gyomos területek füvesítését mindig a vegyszeres gyomirtással kell kezdeni, melyre a legjobbak a glifozát tartalmú vegyszerek (Glialka, Roundup, Medallon), ezek felszívódnak a gyomnövények szárán és levelén, majd kb. 10-14 nap alatt kifejtik hatásukat. Az erőszakosabb gyomok (pl. tarackos fűfélék, apró szulák) esetében akár kétszer is el kell végezni a gyomirtást a megfelelő eredményhez.

Nem rendszeresen nyírt területek esetében a gyomok előző évi magjai a földbe keveredve kicsírázhatnak, a hozatott termőföld szintén fertőzve lehet gyommagvakkal.

A megoldás az, hogy a gépi kapálás és a tereprendezés után pihentetjük a területet, időt hagyunk a gyommagvak kihajtására, és ezután végezzük el a gyomirtást.

Javaslat: időben kezdjük el a talaj tisztítását, ne várjunk a füvesítését kezdetére, mivel a talaj megfelelő megtisztítása, időigényes folyamat.

2. A termőtalaj nem elegendő vastagságú

Eredmény: a fű sárga és ritka, tápanyaghiányos és könnyen kiszárad

Ahhoz, hogy a gyep megfelelően fejlődjön legalább 10-15centiméternyi termőréteg szükséges, az ilyen vastagságú réteg már képes megfelelően tárolni a vizet és a tápanyagokat. A vékonyabb termőréteg hamarabb kimerül és kiszárad, ezért gyakoribb öntözés és tápanyag utánpótlás szükséges, ami csak egy időre oldja meg a problémát. Amikor kialakítjuk a kertünket, ügyeljünk rá, hogy legalább ilyen vastagságú termőréteg kerüljön mindenhova.

Javaslat: ha nem vagyunk biztosak a talaj minőségét illetően, inkább végezzünk talajjavítást, ezzel megelőzhető, hogy a kert fenntartása, egy végeláthatatlan küzdelem és munka legyen.

3. Rossz minőségű tereprendezés

Eredmény: egyenetlen felszínű gyep, melyen elakadhat a fűnyíró is

fűnyíró

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyenetlen felszín megnehezíti a fűnyírást, és rontja a gyepfelület esztétikai értékét is. Az egyenletes felszínt saját magunk is kialakíthatjuk, ehhez csak egy lapát, talicska, széles gereblye, egy kis szabadidő és némi szemmérték szükséges. Később bánni fogjuk, ha kimarad ez a lépés.

4. Helytelen mennyiségű és egyenetlenül kiszórt fűmag

Eredmény: nehezen záródó gyep, ritkás pázsit

Ha túl kicsi a szétszórt fűmagszám, akkor a gyomok elnyomhatják a füvet, míg túl nagy fűmagadag esetében a bokrosodást követően, a nedves füvet nem tudja átjárni a levegő, ami kedvez a gombák megjelenésének. Ezek a gombabetegségek hatalmas károkat tudnak okozni.

A megfelelő fűmagmennyiség a fajta függvényében 35-50 gramm négyzetméterenként, ezt a lehető legegyenletesebben osszuk el a felületen.

5. A fűmag bedolgozása túl mély, vagy túl sekély

Eredmény: a fű foltokban csírázik

A fűmagok csírázásához fényre és vízre is szükség van, ezért ha túl mélyre dolgozzuk be, az káros. Ha a magok a föld felszínén kezdenek csírázni, az szintén nem megfelelő, ha nem gondoskodunk rendszeres 1,5 -2 óránkénti öntözésről. Tőzegtakarással ezt a gyakori öntözést ki lehet váltani akkor reggel is elég egyszeri öntözés.

Az ideális az, ha a fűmagot, a talaj felső 0,5-1cm-es rétegébe dolgozzuk be, de ez sokszor nem kivitelezhető, ha nem morzsás a talajunk.

A folytatásban további 4 gyakori füvesítési hibát mutatunk be. Köszönjük a hasznos tanácsokat Molnár Gábor Éva kertészmérnöknek!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert