fű

A füvesítési hibákról szóló cikksorozatunk első részében 5 gyakori hibát mutattunk be, a folytatásra 4-et hagytunk, melyeket szintén nagyon könnyen előfordulhat, ha nem vagyunk elég körültekintők.

Kertfüvesítési hibák és megoldásuk

fű

Kép forrása: Pixabay.com

1. Hengerelés hiánya

Eredmény: a gyep hiányosan kel, felülete pedig egyenetlen

A füvesítés munkafolyamata során kétszer kell hengerelést végezni, először a vetést megelőzően, a tereprendezés után. Így még a vetés előtt láthatóvá válnak a dombok és a lankák, melyek gereblyével korrigálhatók. Másodszor a vetést követően kell hengerelni, így a talaj szemcséi a maghoz tömörödnek, a henger bele is nyomja a fűmagot a földbe.

2. Az indító műtrágyázás kihagyása

Eredmény: a fű lassan növekedik, bokrosodása nehézkes

A tartós hatású szerves trágya bekeverése mellett, az alap műtrágya kiszórása is elengedhetetlen, mely magas  foszfortartalmának köszönhetően segíti a fű kezdeti fejlődését. Használatával, gyorsabban juthatunk szép pázsithoz, gyökerei gyorsabban fejlődnek.

Javaslat: Ha a füvet tápanyaggal serkentjük növekedésre, akkor gyakrabban kell vágni, és gyorsabban alakul ki a kívánt szép zöld gyepfelület.

3. Elégtelen öntözés vetés után

fű

Kép forrása: Pixabay.com

Eredmény: rosszul, vagy egyáltalán nem csíráznak a magok, ha nem esik elegendő eső

A füvesítés után elengedhetetlen a folyamatos öntözés, a talaj felső pár centis rétegének nedvesen tartása. A leginkább kritikus időszakot a vetési idő utáni 2-3 hét jelenti, ilyenkor a fűszálak még nem árnyékolják a talajfelszínt, ezáltal a talaj párologtatása magas, ráadásul  a frissen kikelt fű gyökérzete sem hatol elég mélyre.

Talajtípus és időjárás függvényében, akár napi 2-3 alkalommal is szükséges lehet öntözni ebben a pár hétben.

4. A vetés túlöntözése

Eredmény: a pázsit foltokban sárgás, csírázása egyenetlen sűrűségű

A vetés elázása egy nagyobb felhőszakadás, egy nyitva hagyott kerti szórófej, vagy egy rosszul beállított automata öntözőrendszer hibájából is bekövetkezhet.

A mélyfekvésű, főként rossz vízelvezetésű talajok esetén fordul elő. A víz megáll a talajrétegekben, levegőtlené válik a felső rész is, pangó víz alakul ki, ami gyökérfulladáshoz vezet. Ráadásul a víz a mélyebb talajrétegekbe mossa a nitrogént és a tápanyagveszteség mellet szennyezzük a talajvizeinket.

Előfordulhat, hogy a lejtős terepen lemossa a víz a magokat az alacsonyabb fekvő területekre, így tönkretéve az egyenletes vetést.

A teljes csírázás után fontos ritkítani a vetés utáni gyakori öntözéseket, mert a túlzott talajnedvesség penészesedéshez vezethet, ami a friss gyep pusztulását okozhatja.

Ha minden nehézségen sikeresen túljutottunk, várjuk meg, míg a fű eléri a 8-10 cm-es átlagmagasságot, majd egynapos öntözési szünet beiktatása után, nyírjuk le éles késű fűnyíróval kb. 5-6cmre magasra a zsenge fűszálú gyepállományt.

A füvesítés után sem ér véget a teendők sora, ekkor következnek az állandó ápolási munkák, hogy a gyep mindig szép és egészséges legyen. A gyepápolás legfontosabb teendőiről a Gyepápolás 1×1 című cikkeinkben írtunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert