pergola
pergola

Kép forrása: suntechdesign.hu

Egyre több embernek fontos szempont egy leendő ház megvásárlásakor, hogy legalább egy zsebkendőnyi zöldövezet tartozzon hozzá, hiszen ilyen környezetben sokkal könnyebb ellazulni és kipihenni a mindennapok fáradalmait.

A legtöbb kerttulajdonos tisztában van viszont azzal, hogy még a legszebb díszkertek szépsége sem élvezhető abban az esetben, ha nem tartozik hozzá elegendő és megfelelő minőségű árnyék, amit bizonyos esetekben vagy egyáltalán nem lehet nagyobb fákkal biztosítani, vagy csak sok-sok év türelemmel.

Ilyenkor az emberek többsége valamilyen kültéri árnyékoló megoldáson kezdi el törni a fejét, és aki tartósabb, biztonságosabb, hovatovább látványosabb megoldást szeretne változatos tulajdonságokkal kiegészítve, az nem elégszik meg egy napvitorlával vagy egy közönséges napellenzővel.

Számukra egy bioklimatikus pergola lesz a tökéletes választás, mely 2019-ben a legnagyobb slágernek tekinthető a kerti árnyékolástechnika világában. A Suntech Design pergola szakértőitől az alábbiakban megtudhatjuk, melyek a legfontosabb tudnivalók.

Nem prémium, luxuskategória

A bioklimatikus pergolák többségére egyáltalán nem helytálló az, ha egyszerűen prémium kategóriába soroljuk őket, hiszen olyan ismert gyártók, mint például a Suntech, már luxusminőséget kínálnak. Ez nemcsak a pergola teljesítménye kapcsán igaz állítás, hanem a megjelenésük és a kapcsolódó lehetőségeik tekintetében is.

Egy ilyen kerti árnyékoló ugyanis minden elemében makulátlan, pontosak az illesztések, jól kidolgozottak és egyszerűen szemet gyönyörködtetőek a könnyűfémből készült szerkezetek, miközben akár lamellás, akár ponyvás megoldásról beszélünk, az árnyékolás teljesítménye is kimagasló lesz.

A luxuskategóriás vonalat erősíti továbbá, hogy bizonyos gyártóknál nincs lehetetlen a telepítés lehetőségeiben sem, ezáltal ha valami egyedi megoldást álmodtunk meg, vagy különleges kialakítást igényel a kertünkbe szánt pergola, egyedileg megtervezhetik és legyárthatják a szükséges alkatrészeket a biztonságos és esztétikus felépítéshez.

Nem csoda tehát, hogy a pergolákat az árnyékolástechnika legmagasabb szintjein jegyzik, mely hatást a különféle kiegészítőkkel még tovább erősíthetjük, ezáltal sokan például egyfajta kültéri nappaliként használják ezeket az építményeket.

Tengerparti hangulat a saját kertünkben

pergola

Kép forrása: suntechdesign.hu

Minden kerti árnyékolónak megvan a maga hangulata és hatása, amivel alapvetően befolyásolja az adott zöldövezet kisugárzását. A pergolák ezen a téren – akár önállóan, akár teraszon kapnak helyet – a tengerparti atmoszférát erősítik a legtöbb tulajdonos beszámolója szerint, ezáltal különösen egy medence partján olyan hatást keltenek, mintha egy tengerparti bár szellős és hűvös árnyékában ücsörögnénk és pihengetnénk.

Ennek a megtapasztalásához mostantól nem kell Horvátországba vagy Olaszországba utaznunk, hiszen egy bioklimatikus pergolával a saját kertünkben is élvezhetjük ezt a hangulatot.

Teraszon, de akár szaletliként is megállja a helyét

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont a pergolák népszerűségében a sokoldalúság, hiszen kis túlzással minden helyen és helyzetben képesek megállni a helyüket. Ennek megfelelően tökéletesen alkalmasak például olyan esetben, ha egy terasz árnyékolásáról van szó, de akár önálló telepítéskor sem vallanak kudarcot.

Szaletliként alkalmazva meglepően sok kiegészítő közül válogathatunk hozzájuk, ezáltal különféle átlátszó, elhúzható és egyéb tulajdonságokkal rendelkező oldalfalak biztosítják a meghittséget, a szélvédelmet és a biztonságot a pergolának.

Sőt mi több, ezekkel az eszközökkel tudjuk például nagyon egyszerűen és hatásosan télikertté is alakítani az árnyékolót, aminek jóvoltából nemcsak nyáron, hanem az év szinte minden napján pihenhetünk alatta.

Modern megjelenés, modern megoldások

Egy pergolának nemcsak a megjelenése tekinthető kifejezetten modernnek, hanem a kapcsolódó technológiái is sok esetben futurisztikus megoldásokkal büszkélkednek.

Példának okáért egy ilyen árnyékoló általában mozgatható tetőrendszerként is funkcionál, azaz kimagasló szél- és viharvédelemmel büszkélkedik, beépített vízelvezető szisztémával rendelkezik, nem mellesleg pedig motorizálásának köszönhetően egyetlen gombnyomásra mozgatható, illetve finomítható a lamellák vagy a ponyva állása.

Ehhez kapcsolódik az automatizálhatóság, avagy az okosítás lehetősége is, aminek részeként a pergolákat érzékelők egészítik ki, melyek biztosítják beállításaink függvényében az önműködő jelleget.

Ennek köszönhetően nemcsak kényelmesebbé és komfortosabbá tehetjük az árnyékoló alatti pihenést, de biztonságát is magasabb szintre növelhetjük – noha szerkezetileg rendkívül ellenálló megoldásról van szó –, így például a nagy szélben vagy nagy viharban, netán jégeső esetén a ponyva és a lamellák maguktól biztonságba húzódhatnak, még mielőtt kár keletkezne bennük.

Forrás / Képek forrása: suntechdesign.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert