árvácska

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) bemutatása, gondozása

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) alacsony termetű dísznövény, melyet kertekbe, balkonládába, és közterületek virágágyásaiba egyaránt ültetünk.

A nagyméretű, selymes tapintású virágokkal díszítő kicsi növény, rengeteg színváltozatban elérhető, köszönhetően a nemesítők munkájának. Hosszúkás, fogazott szélű levelei szépen egészítik ki, a harsány virágok látványát.

A kerti árvácska közepesen fény és vízigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag.

Főleg szárazabb, meleg időben érdemes öntözni, meghálálja, ha rendszeresen mértékkel öntözzük. A virágzási idő meghosszabbítható, ha levágjuk a száraz részeket. Szaporítani magról lehet. 

Az árvácska szaporítása magvetéssel

Az árvácska beltérben, akár már télen és kora tavasszal is vethető. Nyáron szabadföldbe és cserépbe, valamint palántanevelő tálcába is vethetjük. A júniusban vetett árvácska ősszel és télen, míg a később júliusban és augusztusban vetett tavasszal díszít majd virágaival.

Az árvácska kb. 6-8 hét után éri el azt az állapotot, hogy kiültethető legyen, és a vetéstől számítva kb. 12 hét elteltével virágzik.

Beltéri magvetés télen és tavasz elején

Januártól-áprilisig beltérben cserépbe vagy palántanevelő tálcába vetve nevelhetünk árvácskát. Ehhez töltsük meg az edényeket laza, homokos talajjal, szórjuk rá a magokat.

A magokat vékonyan fedjük be homokkal. Tartsuk a vetést mérsékelten nedvesen, és biztosítsunk párás környezetet, valamint kb. 15 fokos hőmérsékletet.

A csírázás másfél, két hét alatt végbemegy. A fiatal növények számára keressünk hűvös, világos helyet, és továbbra is tartsuk őket nedvesen. Amikor kifejlődik a két valódi levelük, ültessük át őket.

Vetés júniusban őszi-téli virágzáshoz

Ebben az időszakban leginkább az árnyékolásra kell figyelni, a kiszáradás, valamint a felmelegedés elkerülése a legfontosabb. A vetés a korábban leírt módon történik, amikor már kiültetésre alkalmas fejlettségűek az árvácskáink, akkor egymástól kb. 15-20 cm-es távolságra kiültethetők.

Vetés július közepétől, augusztus közepéig a tavaszi virágzáshoz

Szabadföldbe és cserépbe, vagy palántanevelő tálcába egyaránt vethetünk ebben az időszakban. A legnagyobb gondot a tűző nap jelentheti. A csírázáshoz sötét és párás körülményeket kell biztosítani, ehhez papírral, vagy sötét fóliával takarjuk a vetést.

Miután megjelentek az első levelek a takarásra már nincs szükség, a tűző naptól azonban továbbra is védeni kell a fiatal növényeket. Végleges helyükre szeptembertől ültethetők.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények