kerti gyöngyvessző

A kerti gyöngyvessző (Spiraea x vanhouttei) bemutatása, gondozása

kerti gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaa, olev.ee

A kerti gyöngyvessző vagy kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei) kb. 2,5méteres magasságot elérő, bókoló ágrendszerű lombhullató cserje, mely főként virágzatával díszíti kertünket. Apró fehér virágok alkotta félgömb formájú virágai, szinte a teljes növényt beborítják áprilistól kezdődően.

A pompás fehér virágok hátteréül, a sötétzöld színű, kerekded, kissé fogazott levelek alkotta levélzet szolgál. Nyírott, vagy kötetlen nyíratlan sövényként, és szoliterként is megállja a helyét.

A kerti gyöngyvessző egyszerűen gondozható, ellenálló növény, még a kedvezőtlen városi klímát is elviseli. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk.

Talajokkal szemben egyáltalán nem válogatós, bátran ültethetjük átlagos kerti talajba. Öntözni csak a fiatal növényeket kell, az idősebbek jó szárazságtűrők. Metszeni csak akkor kell, ha formáját szeretnék megőrizni, illetve ha beteg, elpusztult hajtásokat veszünk észre a növényen.

Kártevőkre és betegségekre általában nem érzékeny, de peronoszpóra és lisztharmat felütetheti néha a fejét.  Szaporítani nyár elején lehet zölddugványról.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaaolev.ee

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék