kerti halastó

Álmaink kertje egy tökéletesen megkomponált hely, ahova kilépve elengedhetjük a mindennapi stresszt és feszültséget, relaxálhatunk és kikapcsolódhatunk. Mi ezt el sem tudjuk képzelni egy szép kis halastó nélkül, aminek nyugtató csobogása igazán hangulatossá varázsolja portánkat.

Egy tó igazi látványosság a kertben, így nem csak mi, de vendégeink is biztosan élvezni fogják a harmóniát árasztó, élettel teli vizet. Nézzük meg, hogy mire érdemes figyelni, ha kerti halastó telepítésén gondolkodunk!

Miért újíthatja meg valósággal a kertünket egy halastó?

A kertünkben eltöltött idő biztosan növekedni fog, ha halastó tulajdonossá válunk, hiszen üdítő és kellemes érzéssel tölt el a víz közelében lenni – és némi karbantartási munkánk is lesz vele. De képzeljük csak el az úszkáló halakat, a fodrozódó vizet és a különleges, színes vízi növényeket, amelyek minden nap idilli képet nyújtanak.

Arról nem is beszélve, hogy kertünk életét teljesen felpezsdíti, hiszen olyan élőlények is felbukkannak majd, amikkel korábban nem találkozhattunk udvarunkban: több madár tér be inni, megpihenni, érkeznek a tavi békák, a szitakötők és még rengeteg apró élőlény – tehát egy igazi vízi világ elevenedik meg portánkon a halastavunkkal a középpontban.

Mire figyeljünk, ha kerti halastavat tervezünk?

Mérjük fel kertünk adottságait!

Ahhoz, hogy kerti halastavunk hosszú életű legyen, okosan kell megtervezni, előkészíteni. Legelső lépésben járjuk körbe kertünket és nézzük meg, hogy hol mutatna jól. Gondoljuk például végig, hogy a későbbiekben szeretnénk-e körbejárni a tavat vagy inkább egy sarokban helyeznénk el.

Határozzuk meg a tó nagyságát, mélységét!

Tavunk önfenntartó működéséhez legalább 80-100 centiméter mélynek kell lennie. Így már bátran telepíthetünk bele halakat, mert biztosítjuk a környezetet a természetes ökoszisztéma kikalkulásához.

Ha túl sekély a tó, akkor bizony problémánk lehet a későbbiekben, hiszen hamar felmelegszik és algásodik. A megfelelő mélységű tó viszont halainknak télen és nyáron is alkalmas lesz, hiszen a melegben találnak hűvösebb részeket, a hidegben pedig nem fagy be az aljáig.

A méretnek csak képzeletünk és persze a pénztárcánk szab határt, hiszen egy nagyobb tóhoz nagyobb teljesítményű kerti szűrő és nagyobb méretű tófólia beszerzése szükséges.

TIPP: a tó ne legyen nagyobb a kert területének 10-12%-ánál!

Figyeljünk a fény-árnyék harmóniájára!

Tavunk helyét igyekezzünk úgy kijelölni, hogy ne kerüljön tűző napra a vízfelület. A kora délutáni időszakban, a legmelegebb órákban különösen fontos, hogy árnyékban legyen.

A közvetlen napsütés okozta felmelegedés elkerülése nemcsak az algásodás miatt fontos, hanem a halak oxigénellátottsága miatt is. Persze kisebb tavak árnyékolását megoldhatjuk napvitorlával, de így mindenképpen veszít természetes látványából.

Azzal sem teszünk jót tavunknak, ha olyan helyre telepítjük, ami állandóan árnyékos, hiszen a növényeknek szüksége lesz napfényre az életben maradáshoz, illetve a fertőtlenítésbe is szerepe van a megfelelő mennyiségű napsütésnek. Az az ideális, ha megközelítőleg 6-8 órán keresztül éri a napfény, így a növények is szépen fognak fejlődni.

TIPP: a tó oxigénellátása javítható egy kis szökőkút vagy vízesés telepítésével, ami az esztétikai értékén is emelni fog, halaink pedig mindig friss oxigénhez jutnak általa.

Kerüljük a nagyobb fák és bokrok környékét!

A tó klímája igen törékeny, így a fákról lehulló levelek és ágak hamar tönkretehetik, mivel ezek lesüllyednek a vízben és bomlásnak indulnak. Ez csökkenti az oxigénszintet, eldugíthatja a kerti szűrőt és tavunk poshadt szagúvá válhat.

Törekedjünk a változatos medermélység kialakítására!

Tavunk akkor lesz ideális élőhely a halak és növények számára, ha a mederben kialakítunk sekélyebb és mélyebb területeket is. A part se legyen túl meredek, hiszen a nem várt látogatók, például a békák ívási időben bemehetnek tavunkba, de ha nem tudnak kimászni onnan, akkor az a vesztüket okozza. Így bizonyos oldalrészek legyenek lassan mélyülők.

Hogyan tartsd fenn a halastó makulátlan állapotát?

A tó tisztántartásában a legnagyobb segítségünk a szűrőrendszer lesz, amit érdemes havi rendszerességgel ellenőrizni és időközönként kitisztítani.

Sokat tehetünk tavunk tisztaságáért, ha a szerves anyag bevitelt alacsonyan tartjuk, így ne juttassunk a kelleténél több haltápot a vízbe, illetve a lehulló levelek kiszedését rendszeresen végezzük el, hogy azok ne induljanak bomlásnak.

Ha elég mély medrű tavunk van, akkor a téliesítéssel nem lesz sok teendőnk, hiszen a befagyás ellen már találunk szivattyús befagyásgátlókat, amik extra oxigént is biztosítanak tavunk számára.

Egy halastó telepítésével kertünk hangulata teljesen megváltozik, hiszen különlegesebbé, szebbé varázsolja a vízi világ, a halak és a növények.

Az alapos tervezés elengedhetetlen, hogy halastavunk jól működjön. Így kialakulnak benne a természetes folyamatok, hogy halainknak is megfelelő élettér legyen. Szánjuk rá az időt, megéri!

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert