Gyógy- és fűszernövények

A kerti kapor (Anethum graveolens) gondozása

kapor
Kép forrása: Pixabay.com

A kerti kapor (Anethum graveolens) bemutatása, gondozása

kapor

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti kapor (Anethum graveolens) a Földközi-tenger vidékén őshonos egynyári növény, mely fűszernövényként, valamint sudár termete, és szép, sárga ernyős virágzata miatt kertünk díszeként is megállja a helyét.

Osztott, jellegzetes illatú levelei, valamint magjai is fogyaszthatók. Jól illik savanyúságokhoz, a kovászos uborka elmaradhatatlan ízesítője, mártás formájában salátáink ízét is gazdagítja, halételeket, főzelékeket is fűszerezhetünk vele.

A kerti kapor fényigényes növény, mely napos, világos, kellemesen meleg fekvésben érzi igazán jól magát. A talaj típusával kapcsolatban nincsenek különleges igényei, nem szereti a szélsőségeket, átlagos adottságú, tápanyagban dús talajban szépen fejlődik.

A szabadföldi példányok jól viselik a szárazságot, de megháláljak, ha alkalmanként kapnak egy kis vizet. Ha nagyobb cserépbe vetettük, akkor mérsékelten öntözzük, ne öntözzük túl, de ne is száradjon ki. Szaporítani kora tavaszi magvetéssel lehet.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.