Papaver somniferum

A kerti mák (Papaver somniferum) bemutatása, gondozása

Papaver somniferum

Papaver somniferum / Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mák (Papaver somniferum) eredeti élőhelyén, Európa mediterrán vidékein évelő, hazánkban egynyári növény.

Az ízletes mák miatt fontos élelmiszernövényünk, nemesített, különféle színekben és változatokban kapható fajtái pedig dekoratív dísznövények. 

A kerti mák nyáron nyíló, nagyméretű virágai lehetnek szimplák, teltek, rojtosak, fehér, rózsaszín, piros és a bíbor különféle árnyalataiban játszók.

A kifejlett kerti mák kb. 100-120cm-es maximális magasságot érhet el, szürkészöld karéjos leveleivel, valamint színpompás virágaival bármelyik évelő ágy dísze lehet.

Napos, világos helyen, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legszebben.

Érdekesség a kerti mákról:

Mákgubó

Mákgubó / Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mák zöld, éretlen terméséből nyerhető ki az ópium. A gubók megvágásával nyerik ki a fehér tejnedvet, mely a levegőn megszilárdul. Erre utal a növény angol elnevezése is, az Opium poppy, ami annyit tesz ópium pipacs.

A kerti mák különféle változatai eltérő mennyiségű alkaloidot tartalmaznak, a dísznövényként termesztett változatok, nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak ilyen anyagot. 2006 óta étkezési célra csak a lilás-rózsaszín virágú fajta termeszthető Magyarországon!

A pipacsokról

Pipacsok

Kép forrása: Pixabay.com

A nyári táj szinte elképzelhetetlen az élénkvörös, légiesen könnyed virágú pipacs (Papaver rhoeas) nélkül, amely tarlókon, parlagokon és szántók szélén gyomnövényként nő. Ha szeretnénk ezt a páratlan látványt megidézni a kertünkben, akkor más fajok közül érdemes választanunk.

Dísznövényként a díszpipacsot vagy keleti mákot (Papaver orientale), az izlandi mákot (Papaver nudicaule), valamint a kerti mák (Papaver somniferum) nemesített változatait választhatjuk. Ezek a növények a közönséges pipacshoz hasonlóan a mákfélék családjába (Papaveraceae) és a mák (Papaver) nemzetségbe tartoznak.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Pipacs; Wikipédia – Kerti mák; Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Dísznövény enciklopédia (Az angol királyi kertészeti társaság kézikönyve) – Christopher Brickell

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők