kerti tollbuga

A kerti tollbuga (Astilbe) bemutatása, gondozása

kerti tollbuga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей)

A kerti tollbuga vagy csótárvirág (Astilbe) Kelet-Ázsiából származó, a fajtától függően közepes vagy magas termetű hagymás évelő növény. 

Érdekességét a piros, fehér és rózsaszín árnyalataiban játszó, picike virágok alkotta fürtös virágzata adja, melyekkel nyáron díszíti kertünk árnyékosabb szegletét. A mutatós virágok hátteréül, a fogazott szélű, hosszúkás levelek alkotta világoszöld levélzet szolgál.

A kerti tollbuga igazi vízimádó növény, ezért ha olyan virágot keres ágyásába, ami csak kevés törődést, és öntözést igényel, inkább ne válassza. Rendszeresen kell öntözni, különösen a tartósan száraz időszakokban kell erre figyelni, emellett rendszeres tápanyag utánpótlás is szükséges.

Ha az öntözés nem okoz problémát, és egy kifejezetten árnyékkedvelő növényt keres, akkor szeretni fogja a kerti tollbugát.

Nem nevezhető kifejezetten érzékeny virágnak, de a betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül pedig a takácsatkák okozhatnak kellemetlenséget. 

Más teendőnk nem igazán akad vele, az előző évi hajtások tavaszi visszametszésén, valamint a téli talajtakaráson túl. Szaporítani ősszel lehet a tövek szétosztásával.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők