verbéna

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) bemutatása, gondozása

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) vagy más néven vasfű hazánkban nagyon kedvelt egynyári dísznövény. Igazán kedves megjelenésű, vidám hangulatú növény, amit a gazdag színválasztékban pompázó fészkes virágzatának köszönhet.

Alacsony termete miatt virágágyakba, szegélynövényként egyaránt jól mutat. Léteznek ámpolnába ültethető fajtái is. Hosszan virágzik, ha gondoskodunk a száraz virágok levágásáról, akár májustól szeptember végéig is gyönyörködhetünk virágaiban.

A kerti verbéna fény és melegigényes növény, ezért ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, de nem szabad túlöntözni, mivel a túl sok nedvesség hajlamossá teheti a betegségekre.

Ha igazán szeretnénk a verbéna kedvében járni, akkor tápoldatozhatjuk is, bár ez elhagyható. Szaporítani dugványozással és magról is lehet, vagy a megvásárolt palánta kiültetésével.

A verbéna szaporítása

Palántákat beltérben már februártól kezdhetünk nevelni, melyeket a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni a szabadba, egymástól kb. 25cm-es tőtávolságra.

Töltsünk lazább szerkezetű földet szaporító ládába, és vessük el a magokat. Elég őket éppen csak takarni. Öntözzük meg a vetést, gondoskodjunk a mérsékelt nedvességről a későbbiekben is.

Néhány hét elteltével tűzdeljük a fiatal növényeket külön-külön cserépbe, majd a fagyveszély elmúltával májusban ültessük el őket végleges helyükre.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények