napellenző
napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

Egy díszkert kialakítása során mindenki arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a közvetlen környezetében, ezáltal egy olyan kis zöld szigetet alkosson, ahol akár az aktív, akár a passzív pihenés kitűnően megvalósítható.

Egy jó megjelenésű díszkert ismérve azonban, hogy nemcsak növényekből, hanem számtalan egyéb kiegészítőből áll össze, legyen szó akár megfelelő kerti bútorokról, akár egy olyan árnyékolóról, mely a hatékonyság mellett esztétikailag is képes feldobni az otthonunkhoz kapcsolódó zöldövezetet.

Ebbe a kategóriába sorolhatók a napellenzők is, melyek ponyvás árnyékolóként rendkívül masszív kialakítással és magas hatékonysággal képesek akár több négyzetméternyi terület fedésére úgy, hogy közben magasabb szintre növelik a kert értékét. Hogy miként?

Hasznos területet teremt a kertben

napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

A napellenző egyik legnagyobb érdekessége, hogy akinek még nincs, az nem tudja, mire számíthat tőle, akinek pedig már van, az el sem tudná képzelni nélküle az életét.

Ennek az oka nem más, minthogy egy zöldövezet bár önmagában is nagyon értékes, és páratlan élmény a saját növényeink között pihenni, azonban a legnagyobb nyári melegben az ember inkább kellemes árnyékra vágyik még odakint a természetben is.

Egy megfelelően kiválasztott napellenzővel pontosan ezt a hatást érhetjük el, hiszen a precízen szabályozható ponyvájának köszönhetően folyamatosan árnyékolhatjuk vele a teraszt, miközben az impregnált szövet nemcsak rendkívüli tartóssággal, vízállóssággal és öntisztulással kecsegtet, hanem mindemellett a káros UV-sugárzás mértékét egyaránt képes minimalizálni, ezáltal nemcsak kényelmes, hanem biztonságos pihenést is kínál.

Színével bármilyen stílust képviselhet

napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

A modern árnyékolástechnika világában a termékek megjelenésnek már legalább olyan fontos szerep jut, mint hatékonyságuknak. Ez a napellenzőkre egyaránt érvényes állítás, hiszen nemcsak masszív alumínium tokszerkezetük színezhető számos árnyalatban, hanem ponyvájuk is a szivárvány bármelyik színében pompázhat.

Ennek köszönhetően az árnyékoló kertünk egyik központi elemévé válhat, ami alapjaiban határozza meg az egész környezet hangulatát, de akár egy határozott trend mellett kialakított zöldövezethez is hatékonyan igazítható.

A melegebb színű sárgás és narancsos megoldások például határozottan feldobják és megtámogatják egy mediterrán kert atmoszféráját, de a ponyvák tekintetében a határ a csillagos ég, ezáltal akár még egy okkersárga alapokon nyugvó narancssárga csíkos látványvilág is kialakítható velük.

A modern kert egyik alapja

napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

Ma már nemcsak otthonunk megjelenésében és kialakításában játszanak fontos szerepet a modern stílusjegyek, illetve az automatizálás, hanem a kertben is.

Egyre többen alkalmaznak mozgásérzékelős világítást vagy egy kerti tó esetében önműködő csobogókat, vízeséseket, halak esetében etetőrendszert, tehát evidens, hogy a napellenzők világában is egyre erőteljesebb szerepet kapnak az efféle automatizált megoldások, melyekkel a legmagasabb szintre emelhetjük a modern kert ideáját.

Ennek az alapját a motorizált napellenzők adják, lévén a ponyvás árnyékolókat bizonyos keretek között hajtókarral is működtethetjük, azonban sokkal kényelmesebb megoldás egy elektromotorral felszerelt típust választani, amihez különféle szenzorok csatlakoztathatók.

napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

Bizonyos szél- és fényérzékelők kapcsolásával például a napellenző automatikusan reagálhat az időjárás- vagy a napszakok változására, ezáltal magától képes biztonságba húzni a ponyvát a vihar közeledtével, vagy finomhangolást végezni az árnyékolón a Nap dőlésszögének változásakor.

Bár a modern árnyékolók rendkívül masszív és tartós szerkezetek, erős szélben azonban kifejezetten sérülékenyek, gyakorlatilag vitorlaként funkcionálnak, ezáltal extrém esetben szerkezeti meghibásodást szenvedhetnek.

Az automatizálással azonban ezt a problémát egy csapásra kiküszöbölhetjük, hiszen az árnyékoló önműködő formában reagál az efféle vészhelyzetekre, ezáltal lényegesen magasabb élettartamra számíthatunk tőle.

Típusai minden igényt kiszolgálnak

napellenző

Kép forrása: napellenzovilag.hu

Mint minden árnyékolástechnikai termék, úgy természetesen a napellenzők is a legkülönfélébb kategóriában és megoldásokkal kérhetők, ezáltal beszélhetünk tokozott, féltokozott vagy nyitott szerkezetes alternatívákról.

A három típus között nemcsak az ár tekintetében találunk eltérést, hanem tulajdonságaik kapcsán is, ezáltal míg a nyitott napellenzőkhöz nem kapcsolódik tokszerkezet – ezért eresz vagy tetőnyúlvány alá ajánlott telepíteni őket –, addig a féltokozott lehetőség már részleges, a tokozott pedig teljes védelmet kínál az időjárás hatásai mellett a kosztól és a portól egyaránt.

Bármelyiket is választjuk, széles méretkínálatból, manuális és elektromos megoldásokból, valamint óriási színskálából csemegézhetünk, tehát a napellenzők garantáltan minden igényt képesek kiszolgálni, ami szükséges lehet egy minden téren makulátlan kert kiszolgálásához.

Forrás / Képek forrása: napellenzovilag.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert