keskenylevelű ezüstfa

A keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia) bemutatása, gondozása

keskenylevelű ezüstfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mykola Swarnyk

A keskenylevelű ezüstfa vagy olajfűz (Elaeagnus angustifolia) kb. 10méteres maximális magasságot elérő kistermetű fa, vagy cserje, mely Közép és Nyugat-Ázsiában őshonos.

Invazív növény, mely nagyon könnyen és gyorsan elnyomhatja az őshonos növényeket. Ami miatt mégis ültetik, az díszes lombozata, valamint illatos sárga virágzata, korábban főleg szélfogó növényként jutott szerephez.

Göcsörtös ágrendszerén, hosszúkás, ezüstszürke levelek sorakoznak, melyek pompás, ezüstös árnyalatú lombozatot alkotnak. Illatos virágai a tavasz vége felé nyílnak, nem is annyira látványuk, hanem kellemes illatuk miatt értékesek.

Ősszel termést is hoz, mely a madarak kedvelt tápláléka, és emberi fogyasztásra is alkalmas.

A keskenylevelű ezüstfa jól alkalmazkodik a szélsőségekhez, így a túl száraz és nedves talajhoz, az erős szélhez, valamint a tápanyagban gyér ültető közeghez is. Ültetési helyéül, kimondottan árnyékos helyen kívül bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, képes meszes talajban is fejlődni. Öntözést nem igényel, jól viseli a szárazságot. Betegségek és kártevők sem károsítják túl gyakran, néha a levélfoltosodás károsíthatja.

Szaporítani magról lehet, sarjról, valamint dugványozással, bár dugványai elég komótosan gyökeresednek csak meg.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mykola Swarnyk

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék