könnyen gondozható kert

Bár a legtöbb növény igényli, sőt kívánja a rendszeres törődést, szerencsére akad sok olyan dísznövény is, amelyeknek minimális ápolásra van szükségük. Ha tehát kevés időd van a kinti munkákra, ne csüggedj! Mindössze némi tervezésre van szükség, és könnyedén kialakíthatsz egy szép, élvezhető, mégis egyszerűen fenntartható kertet.

A legfontosabb a tudatos növényválasztás

A könnyen gondozható kert alapja a tudatos növényválasztás. Első lépésként figyelembe kell vennünk a helyi adottságokat, mint például a kert tájolását, a talaj típusát vagy a meglévő fák árnyékát, hiszen ezek mind-mind befolyásolják a telepítendő növények összetételét.

Érdemes átgondolni azt is, hogyan használjuk a területet: melyek azok a kertrészek, ahol gyakrabban tartózkodunk, merre néznek az ablakaink, vagy vannak-e esetleg olyan részek, amelyeket el szeretnénk rejteni a szomszédok kíváncsi tekintete elől.

Könnyedén színt vihetünk az árnyékos kertészekbe

Ha szeretnénk virágba borítani az árnyékos kertrészeket, akkor érdemes a kis meténg, vagyis a Vinca minor alap vagy Variegata fajtáját választanunk, mivel télizöld lombozatuk és bájos virágaik rendkívül kevés törődést igényelnek.

Ültessünk négyzetméterenként 7-12 darabot a maximális területlefedés érdekében, így a növények hamar elfoglalják a nekik szánt területet, megakadályozva a gyomok csírázását. Ezzel a módszerrel egy tarka „növényszőnyeget” hozhatunk létre, amely egész évben friss és színes látványt nyújt.

Kicsit megbolondíthatjuk az ágyást és különleges látványt érhetünk el, ha a Vinca minor Variegata által alkotott szőnyegbe Hosta, vagyis árnyékliliom csoportokat ültetünk. Számos változatban elérhetők, választhatunk alacsony termetű vagy nagyobb levelekkel díszítő fajtákat is.

Az árnyékliliomok, amelyeket a talajtakaró növényszőnyegbe ültetünk, extra dekorációt nyújtanak a kert árnyasabb területein. Télen a lombozatuk elszáradása után a földbe húzódnak, és helyet adnak a meténg színes leveleinek.

Nagy előnyük még, hogy nem igényelnek metszést, csak a meténg kis hajtásait kell esetleg visszakurtítanunk, ha túlnyúlnak a járdára vagy más ágyásba.

könnyen gondozható kert

Kép forrása: Getty Images

A törpe örökzöldekkel szinte semmi dolgunk nem lesz majd

Egy törpe növekedésű növény is remek választás lehet, ha nem szeretnénk sok időt fordítani a kertünk ápolására. A Juniperus squamata ’Blue Star’ kék boróka és a Thuja occidentalis ’Danica’ mini gömbtuja elültetése után szinte nem is akad más dolgunk velük, mint figyelni, ahogy évről évre fejlődnek.

A Picea glauca ’Sander’s Blue’, azaz az acélkék színű cukorsüvegfenyő is hasonlóan szimpatikus lehet az elfoglalt kertészeknek, hiszen évek telnek el, amíg tennivalónk akadna a növénnyel.

A mindössze 15-20 cm magas Cotoneaster dammeri var. radicans szőnyegmadárbirs is nagy kedvencünk lehet. Nem igazán válogat, tökéletesen lefedi a számára kialakított területet, legyen az bármilyen: árnyékos és napos ágyásokban is jól érzi magát, de kiemelkedő szárazságtűrésének és gyors növekedésének köszönhetően kiváló választás rézsűk és támfalak beültetéséhez is.

Napimádó szépségek, amelyek nem igényelnek sok törődést

A napos területekre telepített levendulabokrok is rendkívül szerethetőek, hiszen a tavaszi visszametszésen kívül sok tennivalónk nem akad velük. Jól tűrik a szárazságot, és a vizenyős talajtípusokon kívül szinte bármilyen kerti talajban szépen fejlődnek.

A klasszikus liláskék virágszínt kedvelőknek az örökzöld, télen is ezüstös lombozattal kápráztató ’Phenomenal’ levendulát ajánljuk. Akik pedig egy kicsit különlegesebb látványra vágynak, azok biztosan nem fognak csalódni fehér virágszínű Lavandula x intermedia ’Edelweiss’ fajtában.

könnyen gondozható kert

Kép forrása: Gardencentrum.hu

Könnyen gondozható, dús sövények

A sövénynövények közül a Prunus laurocerasus ’Novita’ babérmeggy egyre népszerűbb hazánkban is. Nem csak örökzöld lombozatért és elegáns megjelenéséért kedvelik, hanem sokan kifejezetten a csekély gondozásigénye miatt választják.

A jóval elterjedtebb Leylandi ciprusokhoz képest a ’Novita’ babérmeggy kevésbé hajlamos a betegségekre, jobban tűri a szárazságot, és a metszést is ritkábban igényli. A zárt sövényfal kialakításához a töveket egymástól 80-100 cm távolságra ajánlott ültetni.

Az Elaeagnus pungens ’Maculata’, vagyis a tarka ezüstfa is jó választás lehet, ha sövény telepítésén gondolkozunk. A könnyen nevelhető, jó szárazságtűrő díszcserje 1,5-2 méter magasra nő, és díszes lombozatával egész évben díszíti a kertet. Ősszel pici, fehér virágokat hoz, amelyek jelentéktelen megjelenésűek, ám annál illatosabbak.

Ahhoz tehát, hogy a kertünk ápolt és mutatós legyen, nem feltétlenül kell sokat dolgoznunk vele, hiszen némi tervezéssel és okos növényválasztással rengeteg időt és energiát megspórolhatunk.

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu!

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert