kertészkedés

Ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indított az ÖMKi hobbikertészeknek – bárki bekapcsolódhat!

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe.

A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló – egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

Az élelmiszerárak növekedésével és élelmiszer-biztonságunk, egészségünk érdekében egyre nagyobb szerep jut a saját kiskertben megtermelt zöldségnek és gyümölcsnek, újragondolt, ökológiai szemléletű kertészkedéssel. A művelt kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak élelmiszerellátási biztonságunkat növelik.

Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerekkel – például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével – a kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez.

A biodiverzitás csökkenésének megállítása, kedvező esetben pedig növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak.

Ebben a szellemben bővíti és fejleszti az ÖMKi legújabb, hobbikertészeknek felkínált tudástárát és hirdette meg a kertek biológiai sokféleségét vizsgáló közösségi kutatást, a Pók-Hálót.

Ami a biogazdaságban működik, az a hobbikertészeknek is hasznára válik

Az ÖMKi növényvédelmi felhívásai 2020 óta támogatják a biokertészeket és az ökológiai szántóföldi termesztést folytató gazdákat. 2023 tavaszától a dm drogérialánc támogatásának köszönhetően újulhatott meg a hasznos ismeretek átadása a kiskertek hobbikertészei számára.

Az ÖMKi minden hónap elején aktuális növényvédelmi hírlevelet küld a feliratkozóknak, amelyben a várható növényvédelmi teendőket összegzik az olvasók számára.

A gyümölcsöket károsító legfontosabb rovarok elleni védekezés időzítéséhez tavasztól őszig a rajzási adatokat is közzéteszik weboldalukon, hogy hatékonyabbá tegyék a kártevőkkel szembeni beavatkozást. Ehhez ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, kiskertesek számára is elérhető növényvédő szereket, technológiákat is megadnak.

A közelmúltban izgalmas, tíz részes sorozatot indítottak, amelyben kisfilmekkel és részletekbe menő írásos háttéranyaggal járják körbe a biokertek növényvédelmi témáit, szakértők segítségével.

A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövények szerepéről, a talajegészségről és a Pók-Háló citizen science részvételi kutatási programról is szó esik.

„Immáron több mint egy évtizede nyújtunk a biogazdák számára gyakorlati ismeretanyagot a kutatásainkkal, amelyből a hobbikertészek eddig is gazdagon meríthettek.

Új növényvédelmi sorozatunkkal most leginkább az ő munkájukat szeretnénk támogatni és abban bízunk, hogy a tudástár segítségével egyre többen mozdulnak el a vegyszermentes kertművelés irányába.” – hívta fel a figyelmet az új növényvédelmi sorozatra Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője

„A videókkal és legújabb cikkeinkkel arra buzdítjuk a hobbikertészeket, hogy bátran vágjanak bele, és próbálják ki az ökológiai kertművelés módszereit. Bár az ökológiai gazdálkodás rendszerszemléletet és odafigyelést igénylő művelési módszer, a tudás meghozza a gyümölcsét!”

Kezdd kicsiben!

Melyek az első lépések egy ökológiai művelésű kertben? Mi mindent figyeljünk meg a kertünkben és a környezetében, hogyan kezdjünk neki a kertészkedésnek?

videósorozat első része elárulja, mik azok a védőnövények, miként jutalmazhatjuk a talajt, mint kulcsszereplőt, és miért jó, ha van a kertünkben rovarhotel, valamint egész évben pompásan virágzó növények?

A vegyszermentes biokert kialakításának legfontosabb tényezőit online elérhető háttéranyagban gyűjtötték össze részletesen az ÖMKi szakemberei. A talajtakarásról, a növénytársítások fontosságáról és a vegyszermentes, hatékony növényvédelem fortélyairól lépésről lépésre tanulhatnak a téma iránt érdeklődő olvasók.

sorozat második része kedvenc gyümölcsünket, az almát állítja a középpontba: milyen fajtákat válasszunk, milyen a jó metszés és hogyan védekezhetünk vegyszermentesen a kártevők ellen, hogy egészségesen fejlődjön a gyümölcsfáink termése; mikor és hogyan érdemes végezni a lemosó permetezéseket; hogyan küzdjünk meg eredményesen a fő kártevő, az almamoly ellen?

csonthéjasokról szóló epizód a napokban jelent meg, amely főként az őszibarack, a kajszi, a cseresznye és a meggy vegyszermentes növényvédelméről szól.

Hagyd magad behálózni: csatlakozz a Pók-Hálóhoz!

Egy biokertész számára elengedhetetlen, hogy odafigyeljen a biológiai sokszínűség támogatására és megőrzésére. A bio szemlélet alapelve, hogy miközben magunkat élelmiszerrel látjuk el, a környezetünk se lássa kárát tevékenységünknek, sőt, támogassuk a természetes ökoszisztémákat.

A pókok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma ugyanis a biológiai sokféleség magas szintjére utal. Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat faj lehet jelen.

Az ÖMKi által útjára indított, Pók-Háló névre keresztelt kutatás a kertek biológiai sokféleségét vizsgálja önkéntes résztvevők segítségével. A közösségi kutatáshoz bárki csatlakozhat és a kertjében végzett megfigyeléseivel, fotóival aktívan hozzájárulhat a hazai tudásbázis bővítéséhez.

“Jó volt látni, hogy milyen sokan regisztrálták a kertjüket már az első napokban, amikor elindult a felhívás a kutatáshoz. Nagyon örülünk, hiszen szeretnénk, ha minél több emberrel ismertethetnénk meg ezeket a nélkülözhetetlen és érdekfeszítő élőlényeket.

Kutatóink különös fajokkal, ritka példányokkal is szeretnék megismertetni a kerttulajdonosokat. Nem titkolt szándékunk, hogy a pókokat, mint oly hasznos élőlényeket, jobban megszerettessük a világgal.” – utalt a kutatás sokféle hozadékára Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Kép forrása: Pexels.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert