ablak

Ha nem zár megfelelően egy ablak, az nem pusztán kellemetlen, hanem biztonsági szempontból is kockázatos. Több tipikus hibája is van a fogantyúknak, amiket ebben a cikkben nemcsak bemutatunk, hanem megoldást is javaslunk a kiküszöbölésükre.

Forog a kilincs

Az egyik leggyakoribb hiba, ha a kilincs csak forog körbe-körbe. Ez a probléma akkor fordul elő, ha vagy a kilincsmű (a kilincs alatti részt nevezzük így), vagy a rúdzár (az ablak élében lévő vasalat) törött el a szerkezetben.

Ezek a rendellenességek mindenképpen szakember hozzáértését kívánják, hogy újra megfelelően működjön a nyílászáró. A törött alkatrész kicserélése már elég ahhoz, hogy az ablakot nyitni és zárni tudjuk, viszont arra is fényt kell deríteni, hogy mi okozta az alkatrész törését.

Ha ennek nem jár utána a szakember, elképzelhető, hogy rövid időn belül megismétlődik a probléma. Ezért nem elég, ha magunk próbáljuk meg a helyreállítást elvégezni, mert a mélyebb ok-okozati összefüggéseket lehet, hogy nem vesszük észre, amiket egy profi azonnal meglát. Kérje az RS Ablak szakértő kollégáinak segítségét, ha problémája van az ablakokkal.

Laza a fogantyú

Ha ilyen problémával állunk szemben, hogy a kilincs laza, nem áll stabilan a helyén, annak a javítását mi magunk is megoldhatjuk. Elég hozzá egy laposfejű a szerszámoskészletből.

A hiba elhárításához le kell pattintani a kilincs burkolófedelét, amit elforgatva már láthatóvá válnak a csavarok. Jó esetben ezek alapos meghúzásával újra tökéletesen fog működni a nyílászáró.

Miután észrevettük a problémát, érdemes mihamarabb elvégezni a helyreállítást. Annál is inkább, mert ha sokáig várunk vele a csavarok helye annyira kitágul, hogy a házi eszkábálás már nem állítja helyre az ablak hibáját.

Zárható kilincs

Léteznek olyan fogantyúk is, amelyek zárhatóak, ezzel még tovább fokozva az otthon biztonságát. A zár megakadályozza, hogy az ablakot kívülről ki lehessen nyitni. Bevált módszer, hogy megfúrják a keretet és drót segítségével vagy az üveg kitörésével próbálják meg elfordítani a fogantyút a betolakodók; ezeknek a speciális zárrendszer ellenáll.

Akár még résszellőző funkcióra állítva is hagyhatja, mert a szokványos zárhúzó módszer alkalmazása ebben az esetben nem működik. Láthatjuk, hogy a kulccsal zárható fogantyúk nagyban hozzájárulnak otthonunk biztonságához. Természetesen ennek az a feltétele, hogy kulcsot ne a kilincsben vagy annak közelében tároljuk.

Védelem a gyermekeknek

A gyermekek kíváncsisága és leleményessége a nyílászárókra is kiterjed. Érdekes nézni a járókelőket, az esőt a párkányról, vagy magát az ablak működését megfigyelni.

Annak érdekében, hogy a kíváncsi, bámészkodó gyermeknek ne essen baja, célszerű gyerekzárral ellátott kilincseket felszereltetni. Ezek úgy működnek, hogy az apró kezek ne tudják egyszerre benyomni a gombot és közben elfordítani a kilincset.

Rendelje meg új nyílászáróit az RS Ablak profi csapatától, és kérjen olyan kilincset kiegészítőként, amivel a legbiztonságosabbnak gondolja otthonát.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom