hibiszkusz

A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) bemutatása, gondozása

A kínai hibiszkusz, kínai rózsa vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) Ázsia szubtrópusi és trópusi területeiről származó évelő örökzöld növény, amely 1-2méteres cserjévé fejlődik.

Rendkívül látványos növény, virágai a hibrideknek köszönhetően rózsaszín, piros, fehér, sárga és narancssárga színűek is lehetnek, szirmai kissé ráncolt hatást keltenek.

A virágok érdekessége, hogy egy-egy virág csak egy napig nyílik. Ehető szirmait a gyógyászat és a szépségipar is felfedezte magának.

A kínai hibiszkusz kissé kényes növény, rosszul tűri a tűző napot, a túlöntözést, és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat is. Elhelyezéséhez védett, félárnyékos, vagy világos, de semmiképp sem tűző napos helyet keressünk.

Talaja legyen lazább szerkezetű, jó áteresztő képességű. Nyáron a szabadban is tarthatjuk nem tűző napos helyen.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, valamint meghálálja a párásítást is, azaz a levelek vízzel való permetezését. Egy másfél hetente adhatunk neki az öntözés során tápoldatot is. Szaporítani dugványozással lehet.

A hibiszkusz teleltetése, téli gondozása

Hibiscus rosa-sinensis

Kép forrása: Pixabay.com

Különlegesen szép virágaival a hibiszkusz nem véletlenül lett a kertbarátok kedvence. Ez a pompás növény nyáron szabadban is tartható, télen azonban a hideg idő miatt megfelelő védelmet, teleltetést igényel.

Ha a hibiszkusz a nyarat a kertben töltötte, akkor jön el a teleltetés ideje, amikor szabadban már 12 fok alá csökken a hőmérséklet. Ha lakásban tartjuk a növényt, akkor is érdemes hűvösebb helyet keresni számára a jelenleginél.

Mielőtt megkezdenénk a teleltetést van néhány teendőnk. Nézzük át a hibiszkuszt, nincsenek-e rajta kártevők, ha vannak, akkor védekezzünk ellenünk. Szabadítsuk meg növényt az elszáradt levelektől, ágaktól, ha túl nagyra nőtt a növény, picit vágjuk vissza.

A teleltetéshez az átlagos szobahőmérsékletnél kissé hűvösebb (16-18fok), világos helyet válasszunk a hibiszkusz számára. A teleltetés ideje alatt, tápoldatozni egyáltalán nem kell, öntözni is csak mértékkel, arra azért figyeljünk, hogy ne száradjon ki.

A kezdő hobbikertészek sokszor rémülten tapasztalják, hogy szeretett növényük levelei télen sárgulni és potyogni kezdenek. Ha ez sárgulás és levélhullás nem túlzott mértékű és a növény hajtásai egészségesnek, élettel telinek tűnnek, akkor nincs mitől tartani.

Tavasszal helyezzük vissza növényt megszokott helyére, ha már kellemesen meleg az idő, kivihetjük a kertbe is. Kezdjük meg a rendszeres öntözést és tápoldatozást, így ösztönözve a hibiszkuszt a minél gazdagabb virágzásra.

Ha szükségét látjuk, kora tavasszal végezhetjük el a növény átültetését is, valamint ilyenkor lehet elvégezni a tavaszi metszést is.

Sikeres teleltetést kívánunk!

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Andy / Andrew Fogg; Pixabay.com

Források: Hobbikert – 5 tipp a gyönyörű, dúsan virágzó hibiszkuszokért; Bálint Gazda – Hogy kell teleltetni a kínai mályvarózsát?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények