kínai legyezőpálma

A Livistona növénynemzetség, amely a legyezőpálmákat foglalja magában, több mint 20 különböző fajt számlál, közülük a kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) és a kereklevelű legyezőpálma (Livistona rotundifolia) a legelterjedtebbek a kertészetek kínálatában.

Ezek a rendkívül dekoratív növények, óriási, legyező alakú leveleikkel, szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Méretük és karakteres megjelenésük miatt kiválóan illeszkednek a tágas, világos terekbe, például egy nagyobb nappaliba.

A nyári időszakban, a megfelelő fényviszonyok mellett, akár a szabadban is nevelhetők, azonban fontos, hogy védjük őket az erős közvetlen napfénytől.

A legyezőpálma sikeres neveléséhez, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk a növény alapvető igényeivel és a legfontosabb gondozási tudnivalóival. Cikkünk további részében, ezeket foglaltuk össze!

A legyezőpálma igényei és gondozása

A legyezőpálma, fény- és melegkedvelő szobanövény, amely egy világos, de közvetlen napsütéstől védett ablak közelében fejlődik a legszebben. Különösen érzékeny a huzatra és a száraz levegőre, ezért a fűtőtestektől és légkondicionáló berendezésektől minél távolabb helyezzük el.

Ha a szoba levegője túlságosan száraz, a növény leveleinek végén barnulás és száradás alakul ki. Az alacsony páratartalom nem csak esztétikai problémát okoz, hanem bizonyos kártevők megjelenését is elősegítheti.

Ennek elkerülése érdekében célszerű rendszeresen gondoskodni a levegő párásításáról, például a növény cserepének vízzel és kövekkel töltött tálcára helyezésével.

A legyezőpálma öntözésére kiemelt figyelmet kell fordítani, a talajt tartsuk állandóan nyirkosan, ügyelve arra, hogy elkerüljük a túlöntözést és a pangó víz kialakulását, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Fontos azonban az is, hogy ne hagyjuk a földlabdát teljesen kiszáradni. Télen mérsékeljük az öntözést.

A tavaszi és nyári hónapokban érdemes a növényt rendszeresen tápoldatozni, ehhez az üzletekben kapható pálma tápoldatot használjuk, amelyet a termék útmutatója alapján, hígítsunk a megfelelő töménységűre.

Lassú növekedése miatt, a legyezőpálmát ritkán kell átültetni, ami előnyös, tekintve, hogy a növény gyökerei különösen érzékenyek, és könnyen megsérülhetnek. Amikor a gyökerek már a növénytartó alján vagy a föld tetején is láthatóvá válnak, ne halogassuk tovább az átültetést.

Az átültetéshez, az előzőnél valamivel nagyobb méretű, vízelvezető nyílásokkal is ellátott növénytartót, valamint jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú vagy semleges pH-értékű talajt válasszunk.

Ha bizonytalanok vagyunk az ültetőközeg típusával kapcsolatban, vásároljunk pálma földkeveréket, amelyet bármelyik kertészetben megtalálhatunk.

Az átültetés során óvatosan távolítsuk el a régi cserepet a földlabdáról, és helyezzük a növényt az új növénytartóba. Ez a művelet, egy nagyobb példány esetén, akár két ember közreműködését is igényelheti. Töltsük fel a cserepet földkeverékkel, tömörítsük megfelelően, végül öntözzük meg alaposan.

A legyezőpálma természetes formája általában magától is szépen kialakul, ezért nem igényel rendszeres metszést. Évente egy alkalommal azonban, érdemes megmetszeni annak érdekében, hogy megőrizze szép és rendezett megjelenését.

A metszés elsősorban a korona alján található elhalt hajtások eltávolítását foglalja magában. Fontos megjegyezni, hogy az elhalt hajtások, egy ideig még tápanyagot biztosíthatnak a növény számára, ezért csak akkor ajánlott eltávolítani őket, amikor teljesen megbarnultak.

Gyakori kártevők és betegségek

A legyezőpálma viszonylag kevés kártevővel és betegséggel rendelkezik, időnként azonban megtámadhatják a pajzstetvek és a takácsatkák, különösen akkor, ha a növényt száraz levegőjű helyiségben tartjuk. Ezek ellen természetes módszerekkel, valamint az üzletekben kapható rovarölő szerekkel is védekezhetünk.

A kártevők megjelenésén túl, az alacsony páratartalom, a levelek végének száradásához és barnulásához is vezethet, amely főként esztétikai problémát jelent. Ez hatékonyan orvosolható a levegő rendszeres párásításával, a korábban ismertetett módon.

Gyakori probléma a túlöntözés következtében kialakuló gyökérrothadás, mely súlyos esetekben akár a növény elpusztulásához is vezethet, azonban egyszerűen megelőzhető, a megfelelő öntözési rutin kialakításával, valamint jó vízáteresztő képességű ültetőközeg használatával.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a legyezőpálma gondozásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények