kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri) bemutatása, gondozása

kínai lilabogyó

Kép forrása: Pixabay.com

A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri) felfelé törekvő ágrendszerű, lombhullató cserje mely Kína területéről származik. Főként októberre kifejlődő, gömbölyű lila termései adják díszítőértékét.

A termések előtt, a nyár derekán lilás-rózsaszín árnyalatú apró virágokat is hoz. Termése nem mérgező, de fanyar íze miatt nem ehető.

kínai lilabogyó

Kép forrása: Pixabay.com

A kb. 2 méteres magasságot elérő növény lombozatát kerekded, kissé hosszúkás, enyhén fogazott szélű zöld levelek alkotják, melyek ősszel rózsaszínes árnyalatot kapnak, kihajtáskor pedig bordós színben játszanak.

A kínai lilabogyó igazán hálás, ellenálló és egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk, bár utóbbi esetben kevesebb termést hoz. A talaj típusára nem kényes, a legfontosabb, hogy jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

kínai lilabogyó

Kép forrása: Pixabay.com

Az idősebb példányok ellenállnak a téli fagyoknak, a fiatalabb növényeket célszerű takarással óvni. Betegségek és kártevők nem károsítják. Szaporítani félfás vagy zölddugvánnyal lehet a nyár folyamán.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék