Szobanövények

A királybegónia (Begonia rex) gondozása

Begonia rex
Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia (Begonia rex) bemutatása

Begonia rex

Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozó növény, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos. A királybegónia az egyik legnépszerűbb és legismertebb levélbegónia.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

A többféle színárnyalatban pompázó, mintás levelekkel díszítő királybegónián kívül, más levélbegóniák is elterjedtek és fellelhetők a kertészetek kínálatában. Ilyen például a pöttyökkel díszített levelű, igazán izgalmas külsejű Begonia boweri is.

A királybegónia (Begonia rex) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A királybegónia és a többi levélbegónia helyéül válasszunk világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés és a tápoldatozás során is fő a mértékletesség. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot. Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Párásítás

Begonia rex 'Escargot'

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A levélbegóniák kedvelik a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szeretik. Ha a leveleket vízzel permetezzük, akkor a levelek foltosodni kezdenek.

Alkalmazzunk közvetett párásítást, állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés

A levélbegóniákat elég átültetni akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsük tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültessük át a növényt.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, kb. 24 fokos talajhőmérsékleten levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatunk rizómaosztással is, ha emellett döntünk, végezzük el az átültetéssel egy időben.

Kártevők, betegségek

A növény igényeinek nem megfelelő helyen tartva, vagy gondozási hiba következtében előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer; Wikipédia / Szerző: Montrealais; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények