Pro Climate illusztráció

A dm a piacon elsőként fejlesztett olyan saját márkás termékeket, amelyek nemcsak klíma-, de környezetsemlegesek * is. Ezt az innovatív lépést a Berlini Műszaki Egyetem életciklus-elemzése tette lehetővé, amely során kiértékelték a termékek gyártásának szakaszait, hogy aztán a környezetre gyakorolt hatásokat minimalizálják.  A dm új Pro Climate termékcsaládja segít, hogy még könnyebben beépíthessük a fenntarthatóságot a hétköznapokba.

Aki fenntarthatóan szeretne vásárolni, az figyel a termékek eredetére, az előállítás körülményeire, a csomagolásra, a klímavédelem szempontjaira és hogy a termék helyi legyen. Tudatos, környezetért felelős vásárlóként sem mindig könnyű azonban lépéseket tenni a fenntarthatóbb életmód fele. A dm most újabb alternatívát kínál a hétköznapok döntéseihez.

Már most is sok olyan terméket és szolgáltatást találhatunk, amelyek klímasemlegesek: a termék előállításának, szállításának és használatának klímára gyakorolt hatásait a lehető legkisebbre csökkentik, majd az el nem kerülhető CO2-kibocsátást kompenzációs projektekkel, például erdősítéssel semlegesítik.

Pro Climate illusztráció

Kép forrása: DM

A dm a fenntartható jövő érdekében a Pro Climate termékekkel még egy lépéssel tovább megy, hiszen öt környezeti hatást vesznek figyelembe: a CO2-kibocsátás mellett az eutrofizációt (vízi élővilág terhelése), a talajok savasodását, a nyári szmogot és az ózonréteg elvékonyodását.

Az 5 környezeti kategória, amelyeket érintően a dm kompenzál

(1) Klímaváltozás/üvegházhatás: Az emberiség tevékenysége befolyásolja a Föld éghajlatát és hőmérsékletét, például fosszilis tüzelőanyagok alkalmazásával, az esőerdők kivágásával, az állattenyésztéssel. Ezek a tevékenységek növelik a légkörben természetesen előforduló üvegházhatású gázok mennyiségét, amelyek beengedik a napsugarakat, de gátolják, hogy visszajussanak az űrbe. Ez fokozza az üvegházhatást és a globális felmelegedést, valamint felborítja az ökoszisztémák egyensúlyát.

(2) Eutrofizáció: az eutrofizációt olyan emberi tevékenység okozza, amely a tápanyagok (pl. nitrát és foszfor) felhalmozódásához vezet az eredetileg tápanyagszegény vizekben. Az algák és a vízi növények túlzott elszaporodása miatt más növények, állatok, apró organizmusok életfeltételei szűnnek meg.

(3) Savasodás: ha egy rendszer (pl. talaj vagy víz) pH-értéke csökken, akkor beszélünk savasodásról. Okozója lehet a csapadékban lévő kén-dioxid (savas eső) például. Számos növény és a tengeri élőlény nem tolerálja a savasodást, pusztulásuknak komoly következményei vannak az erdei és vízi ökoszisztémákra.

(4) Nyári szmog (füstköd): a kifejezés a Földhöz közeli levegő magas ózon- és egyéb fotooxidáns- koncentrációval történő szennyezettségére utal. Napos időben fordul elő, a szmog a nitrogén-oxidokból és szénhidrogénekből képződik a nap UV-sugárzása kapcsán. A talajközeli ózon károsítja a légzőszerveket, a növényeket és az állatokat. Nem tévesztendő össze a távoli sztratoszféra ózonnal, amelynek hasznos feladata az ultraibolya (UV) sugarak szűrése.

(5) Ózonréteg elvékonyodása: az ózon lebomlását többek között gáz halogén-vegyületek okozzák különleges éghajlati viszonyok között, és a folyamat az UV-B és UV-C sugárzás elleni védelem csökkenéséhez vezet (ózonlyuk).

A Berlini Műszaki Egyetem tudományos támogatásával a termékek életszakaszait kiértékelték, majd ez alapján optimalizálták az előállítás folyamatát, hogy a termékek környezeti hatásait csökkentsék. A fennmaradó hatásokat pedig az öt környezeti hatást érintően kompenzálja a dm.

Így amikor a vásárló leemeli a polcról a terméket, annak környezeti ártalmai már ki vannak egyenlítve. Így a környezeti költségeket nem helyezzük át a jövőbe, és nem terheljük a következő generációkra, hanem azonnal felelősséget vállalunk tetteinkért és fogyasztásunkért.

Hogyan kompenzál a dm?

A kompenzáció jó lehetőség arra, hogy visszaadjuk a természetnek, amit a termékek előállítása során elvettünk tőle. A dm erdősítéssel és természet-helyreállító projektek finanszírozásával kompenzálja a termékek el nem kerülhető környezetei hatásait németországi helyszíneken.

Volt ipari és bányaterületeket adnak vissza a természetnek a HeimatERBE szervezettel együttműködve. Erdősítéssel és növények ültetésével teremtenek élőhelyeket, helyreállítva az ökológiai egyensúlyt.

Tudatos választással a jövőért

Összesen 14 termék érkezik a drogéria polcaira a dm-márkás termékek almárkájaként áprilistól, a Pro Climate termékcsalád a legfontosabb drogériatermékek körét fedi le. A WC-papír, a sampon és a tusfürdő mellett mosó- és tisztítószer, illetve a test- és arcápolás területén is kínálnak környezetsemleges termékeket.


*CO2-kibocsátás, eutrofizáció, savasodás, nyári szmog, ózonréteg-elvékonyodás kompenzációja

Képek forrása: DM

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik