szőnyeg

Ha belépünk egy szobába, általában a bútor az, amit először meglátunk, azok közül is a nagyobb méretűek. Aztán vesszük szemügyre a kisebb lakberendezési tárgyakat, a kiegészítőket, kellékeket, a függönyt és a szőnyeget is.

A berendezés is nagyjából ebben a sorrendben történik meg egy új helyiség kialakításánál, vagy egy régi felújítása esetén. A lényeg, hogy mindig mindenből olyat válasszunk, amely stílusban, anyagban és színben is tökéletes harmóniában van a többi elemmel.

Most a szőnyeg kiválasztására fogunk kitérni, ami jelentősen befolyásolja az egész helyiség hangulatát, akkor is, ha a lábunk alatt van, és le kell fordítani a fejünket, hogy észrevegyük. Egy tökéletesen megválasztott szőnyeg ugyanis jelentős mértékben pozitívan határozza meg a szoba arculatát.

Shaggy szőnyeg vagy hagyományos?

A pihe-puha shaggy szőnyegek gyengéden kényeztetik a lábat, rajtuk járni olyan egy fárasztó nap után, mintha az egész napos stressz meg sem történt volna, csak a képzelet szüleménye lenne. Hosszú szálaik rendkívül esztétikus küllemmel ruházzák fel ezeket a kárpitokat, a 3D változatok pedig különleges térhatásukkal varázsolják meseszéppé.

A luxus shaggy szőnyegek elsősorban a hálószobák kényelmes darabjai lehetnek, de a nappaliban is kitűnően mutatnak. Tisztításuk némileg nehezebb, mint a rövidebb szálú változatoké, így olyan helyiségekbe nem javasolt az elhelyezésük, ahol extra szennyeződéseknek lehetnek kitéve.

Az előszobában, az étkezőben és a gyerekszobában inkább a rövidebb szálú szőnyegek praktikusabbak, mivel könnyebben tisztíthatóak. A gyerekek kuckójába válasszunk olyan szőnyeget, amelyben visszaköszönnek kedvenc tevékenységeik, meséik, történeteik és szereplőik.

Klasszikus vagy modern minta?

A modern, fiatalosabb kialakítású otthonokba is remekül illenek a klasszikus szőnyegek, amennyiben megfelelő hangsúlyt fektetünk az összhangra. Megjelenésük komolyságot és eleganciát tükröz, az időtálló minták a régi korokat idézik, és nosztalgikus hangulatot árasztanak.

Leginkább a nappaliban vagy az étkezőben mutat jól egy klasszikus mintázatú szőnyeg, ahol kellemes hangulatot varázsol a hozzánk érkező vendégek számára is. Ha van egy kis méretű klasszikus szőnyeged, amihez emlékek fűznek, de nagyobb méretet bírna el a szoba, két lehetőséged van:

  • Kialakíthatsz segítségével egy kis pihenő sarkot a szobában, mellé tehetsz egy régi komódot, nagyon kellemes hely lesz az olvasáshoz, kikapcsolódáshoz.
  • A nappali közepén is elhelyezheted, ha teszel alá egy nagyméretű, egyszínű szőnyeget.

A színek hatása

Nagymértékben befolyásolhatja a szoba hangulatát a szőnyeg színe is, nemcsak a stílusa. Először döntsük el, hogy uralni akarjuk vele a helyiséget, vagy tompítani a többi berendezés erőteljességét.

Előbbi esetben választhatunk élénkebb színeket és markánsabb mintákat, de ha más tárgyon van a fókusz, akkor maradjunk a tompább, semlegesebb színeknél, azokból is legyen minél kevesebb.

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző szőnyegeket.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom