kislevelű fikusz

A Ficus nemzetség növényei, széles körben elterjedtek Ázsia, Amerika és Afrika trópusi, valamint szubtrópusi régióiban. Ezek közül a legismertebb, a Magyarországon is közkedvelt füge (Ficus carica), amely egyre több kertben található meg dísznövényként, ugyanakkor a nemzetség tagjai között számos népszerű szobanövény is megtalálható.

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica) és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), mind-mind klasszikus levéldísznövények, amelyek hosszú ideje díszítik a hazai otthonokat. Az elmúlt években más fajok is népszerűvé váltak, például a serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) és a Ficus microcarpa ‘Ginseng’, utóbbi különösen kedvelt a kezdő bonsai tartók körében.

A szobanövényként nevelt fikuszok nem igényelnek speciális körülményeket, ám érzékenyek a hirtelen környezeti változásokra és a szélsőséges körülményekre is. Ez gyakran vezet levélhulláshoz és egyéb növényi stresszhez, továbbá számos kártevő is fenyegetheti őket.

A kislevelű fikusz egyszínű zöld vagy mintás szélű leveleivel igazán káprázatos látványt nyújt, és noha gyakran kis méretben árulják, a megfelelő gondozás mellett nagyméretű szobanövénnyé fejlődhet.

Cikkünk további részében összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segíthetnek a növény megfelelő ápolásában, valamint kitérünk a szaporítására is.

A kislevelű fikusz igényei és gondozása

A kislevelű fikusz elhelyezéséhez világos, de közvetlen napsütéstől és huzattól védett, meleg helyet érdemes választani az otthonunkban. A száraz, valamint a forró és a túl hideg levegő, egyaránt ártalmas lehet, ezért fontos, hogy kerüljük a légkondicionálók és a radiátorok közelségét.

A megfelelő páratartalom nem csak a növény növekedése szempontjából fontos, hanem azért is, mert a túlságosan száraz levegő kedvez bizonyos kártevők megjelenésének. A kellemesen párás környezetet a levelek vízzel való permetezésével, valamint a cserép, vízzel és kaviccsal töltött tálcára állításával is biztosíthatjuk.

A kislevelű fikusz gondozásának fontos része a rendszeres és egyenletes öntözés, ugyanakkor a túlöntözést és a pangó víz kialakulását kerüljük. Az őszi és téli hónapokban csökkentsük az öntözés gyakoriságát. A nyári hónapokban a növény meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk.

Ha optimális körülményeket biztosítunk, a növény nagyon gyorsan növekszik, azonban az átültetések gyakoriságával ezt lehetőségünk van szabályozni. Ha az a célunk, hogy lassítsuk a növekedést, akkor elegendő kétévente, kora tavasszal átültetni.

Az átültetés során kiemelten fontos, hogy jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag talajt válasszunk, amely laza szerkezete révén, segít megelőzni a felesleges nedvesség felhalmozódását.

Hogyan metsszük a kislevelű fikuszt?

A kislevelű fikusz gondozásának fontos része a metszés, mely elsősorban a betegségek és a gombás fertőzések megelőzésére szolgál. Az elhalt ágak és levelek eltávolítása az év bármely szakában elvégezhető.

Nagyon lényeges, hogy mindig éles és steril eszközzel dolgozzunk, így csökkenthetjük a fertőzések esélyét, valamint kisebb sérülést okozunk, amikor vágást ejtünk. Mivel a növény, mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért mindenképpen húzzunk kesztyűt, valamint terítsük le a padlót.

A metszés a kislevelű fikusz esztétikai formázására is alkalmas. A legjobb eredmény érdekében egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. A metszést lentről felfelé haladva, kényelmesen elérhető magasságban érdemes végezni, majd a növényt megforgatva, vagy részenként haladva folytatni a munkát.

Gyakori betegségek és kártevők

A kislevelű fikusz, különböző betegségekre és kártevőkre is hajlamos lehet. A növény a környezeti stresszre gyakran levelek elvesztésével reagál, amit többek között okozhat az alulöntözés, a túlöntözés, az elégtelen fényviszonyok, az alacsony páratartalom, a hőmérséklet-változás, a huzat vagy a kártevők jelenléte.

Gyakori kártevői közé tartoznak a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák. Ezek ellen a megfelelő tartási körülmények biztosításával, természetes módszerekkel – mint például szappanos vizes lemosás – és rovarölő szerek alkalmazásával védekezhetünk.

A kislevelű fikusz szaporítása

A kislevelű fikusz szaporítása dugványozással történik, amely egy egyszerű és hatékony módszer arra, hogy új példányokra tegyünk szert. A szaporításhoz szárdugványok és a hajtáscsúcsok is használhatók.

A hajtáscsúcs dugványon általában 2-5 levél található, míg a szárdugvány hossza körülbelül 4-6 cm, egy levéllel és egy rüggyel rendelkezik, amely a levélhónaljában található.

Mártsuk a dugványokat gyökereztető hormonba és ültessük el őket cserepekbe, amelyeket előzőleg megtöltöttünk tőzeges, homokos virágfölddel. A sikeres gyökeresedéshez fontos, hogy meleg, világos és párás környezetet biztosítsunk.

A párás környezet fenntartásához használhatunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát vagy félbevágott műanyag palackokat is. A gyökeresedés hosszadalmas folyamat, legyünk türelmesek és ne ijedjünk meg, ha nem látjuk azonnal a növekedés jeleit.

Amint a fiatal növények elég erősek és fejlettek lesznek, átültethetők külön cserepekbe, ezután neveljük őket tovább a felnőtt növénnyel azonos módon.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kislevelű fikusz gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények