Ficus microcarpa

A kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) bemutatása

Ficus_microcarpa

Ficus microcarpa bonsai / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cliff

A kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) a trópusi és szubtrópusi területeken honos, az eperfafélék családjába tartozó növény, mely eredeti élőhelyén fa méretűvé fejlődik, itt gyakran ültetik parkokba is.

Magyarországon leginkább a bonsai Ficus microcarpa ’Ginseng’, valamint a Ficus microcarpa ’Moclame’ fajtákat forgalmazzák.

A köznyelvben nagyon gyakran kislevelű fikuszként említik a csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) is, a Ficus microcarpa viszont tényleg rászolgált erre az elnevezésre. Levelei kicsik, kerek formájúak fényes felületűek, szép, élénkzöld színűek. Bármelyik forgalmazott változat igazi dísze lehet otthonunknak.

A kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A kislevelű fikusznak nincsenek különleges igényei. Ahogy a legtöbb fikusz, így a kislevelű fikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Ficus microcarpa

Ficus microcarpa / Kép forrása: Pixabay.com

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Tápanyag utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Szaporítani dugványozással lehet, ehhez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványozáshoz levágott hajtáscsúcsot és szárdugványt is használhatunk!

Metszés

A kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) metszéssel jól alakítható, látványos, szép formák is elérhetők a metszés segítségével. A metszés legalkalmasabb időpontja a tavasz, de a téli hónapok kivételével máskor is elvégezhető.

Munka előtt érdemes kesztyűt húznunk, és leterítenünk a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. 

Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk, szintén ledobhatja a leveleit.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Cliff

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények