kislevelű hárs

A kislevelű hárs (Tilia cordata) bemutatása, gondozása

kislevelű hárs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: N p holmes

A kislevelű hárs (Tilia cordata) Európában és a Kaukázus vidékén őshonos lombhullató fa, mely akár 30 méteres magasságot is elérhet, jellemző magassága 15-20 méter.

Magányosan ültetve, szép kúpos lombkoronát nevel. Levélzetét zöld színű, szív alakú, fogazott szélű levelek alkotják. Illatos, sárgás-fehér virágai, melyekből gyógytea főzhető, és méz készíthető, június végén nyílnak.

Jellegzetes, gömb formájú termése, melyet a szél repít, szeptemberben fejlődik ki. Parkokba, nagyobb kertekbe, valamint sorfaként is ültethető. Népszerű fajtája a Tilia cordata ‘Greenspire’, mely kúp alakú koronát nevel és gyorsan növekszik.

A kislevelű hárs strapabíró fa, mely a városok szennyezett levegőjét is elviseli. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, igaz az árnyékosabb fekvést is tolerálja. Talajok közül legjobban a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, üde talajokat szereti.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb fák már jól bírják a szárazságot, elég őket tartósan száraz időszakokban öntözni.

Kártevők közül időnként megtámadják a levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, gubacsszúnyogok, és levélfoltosodás is előfordulhat.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: N p holmes

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék