Dísznövények

A kisvirágú büdöske, bársonyvirág (Tagetes patula) gondozása

tagetes patula
Kép forrása: Flickr / Szerző: włodi / Licence: CC BY-SA 2.0

A kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula) bemutatása, gondozása

tagetes patula

Kép forrása: Flickr / Szerző: włodi / Licence: CC BY-SA 2.0

A kisvirágú bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes patula), egy nagyon hasznos, emellett könnyen nevelhető egynyári dísznövény. Élénksárga, és narancssárga, kissé fodros szirmú tömött virágaival igazán kedves látvány, a vidéki kertek hangulatát idézi.

A nagyvirágú bársonyvirágtól, a virágok méretében, valamint mennyiségében tér el, a kisvirágú büdöske több virággal örvendeztet meg minket, a nyári, kora őszi időszakban.

Gondozása nem nehéz, és nem igazán tér el a nagyvirágú bársonyvirágétól. Nyugodtan ültessük tehát világos, akár tűző napos helyre is. Jól viseli a szárazabb időszakokat, azonban meghálálja az öntözést.

Talajra egyáltalán nem kényes, alacsony tápanyagtartalmú talajban is szépen növekedik. Más teendőnk nem igazán akad vele, talán csak az elvirágzott fejek levágását lehet megemlíteni. Szaporítani magvetéssel lehet.

Kisvirágú bársonyvirág vetőmag vásárlás >>>

Kártevők elleni védekezés büdöske ültetésével

tagetes patula

Kép forrása: Pexels.com

Nemcsak szépsége és igénytelensége miatt érdemes ültetni, hanem a kártevők elleni védekezés miatt is.

A fonalférgeket hatékonyan tartja távol gyökérzete, virágzata pedig csalogatja a levéltetveket pusztító fátyolkát és zengőlegyet. Felszín feletti részei, elűzik a liszteskét, uborka és krumplibogarat, a káposztalegyet és a kukorica bagolylepkét is.

A büdöske szaporítása magvetéssel

Beltérben már márciusban elkezdhetjük előnevelni a palántáit, ezeket a palántákat májusban ültethetjük ki a szabadba.

Áprilisban és májusban, már végleges helyére is vethető. Magjait 1-2cm mélyre vessük el, ha több sorban vetjük, akkor a sorok között, hagyjunk legalább 15cm távolságot.

A csírázás ideje 1-2hét. Ha túl sűrűn vetettük, illetve túl sűrűn kelt a büdöske, akkor ritkítsuk 20cm-es tőtávolságra, a kiszedett növényeket pedig ültessük el máshova.

Kisvirágú bársonyvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pexels.com; Flickr / Szerző: włodi / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Vetőmag Webáruház

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények