iszalag

A klemátisz (iszalag) bemutatása

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A klemátisz (Clematis) népszerű kúszónövény, mely megfelelően stabil támasztékra, akár 4 méteres magasságig is felfuttatható. A kúszó növekedésű cserje, nagyméretű bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágaival kertünk éke lehet.

A kerti iszalagot a kúszónövények királynőjének is szokás nevezni. Virágai rendkívül változatosak, vásárolhatunk kis és nagyvirágú fajtákat, és a színárnyalatok száma is szinte végtelen.

Mutatós virágai nyár közepétől októberig pompáznak. Lombozatát, sötét, vagy világoszöld, összetett levelek alkotják. A klemátisz szőrös terméseket is hoz, melyek a lombvesztés után, a tél első felében díszítenek.

A klemátisz gondozása

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A klemátisz világos, de nem tűző napos, esetleg félárnyékos ültetési helyet igényel. Szereti a fényt, azt viszont kevésbé, ha túlságosan felmelegszik a földje. Talajok közül a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajtípusokat kedveli leginkább.

Szereti, ha földje kissé nedves, ezért mérsékelt, rendszeres öntözésről, valamint tápoldatozásról is gondoskodni kell.

Ha eltávolítandó hajtásokat fedezünk fel, azokat, kora tavasszal, még mielőtt a növény kihajtana, vágjuk le. Szaporítani bujtással és dugványozással is lehet.

Kisvirágú iszalag, hegyi iszalag (Clematis montana ‘Rubens’)

hegyi iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Májustól nyíló virágai kb. 5cm-esek, érdekessége, hogy levelei a kihajtáskor barnásvörös, később pedig bronzos árnyalatban játszanak. 5-8méteres magasságot érhet el megfelelő körülmények között.

A talajra nem igazán igényes, világos, félárnyékos helyen szépen fejlődik. A fiatal növényeket érdemes öntözni, egyébként átlagos vízigényű növény.

Nagyvirágú iszalagok (Clematis hibridek)

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú iszalagokról elmondható, hogy több gondoskodást igényelnek, mint a kisvirágú iszalagok.

Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, és telt vagy szimpla virágú virágaikban gyönyörködhessünk, tápanyagban bővelkedő talajra, világos helyre és öntözésre van szükség, és persze a megfelelő támaszték sem maradhat el!

Erdei iszalag (Clematis vitalba)

erdei iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei iszalag, akár 12méteres magasságig is felkúszhat, jól használható magas rácsok, vagy száraz fatörzsek befuttatására is. Nyáron nyíló virágai kicsik és hófehérek. Később, fehér, bolyhos termést hoz.

Ellenállóbb, mint a nagyvirágú iszalagok, bár vízigénye átlagos, de az átmeneti szárazságot is elviseli. Lényegében bármilyen talajban jól érzi magát, ültessük meleg, világos helyre!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék